LEPOTA IN NEGA

Pozor, vaša obrazna maska morda prinaša več škode kot koristi

Obrazne maske so odličen pripomoček za nego kože, a le če ji res ustrezajo.
Fotografija: Koži ne ustreza vsaka maska. FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
Koži ne ustreza vsaka maska. FOTO: Thinkstock

Obrazne maske so dobrodošla pomoč za zagotavljanje zdravja in lepote kože. A ne glede na to, ali se boste odločili za takšno s trgovskih polic ali za masko domače izdelave, izbirajte pametno. Kajti v pestri ponudbi se hitro najde kaj, kar vaši koži bolj škoduje, kot koristi. Če torej kaj ustreza vaši prijateljici, vam morda ne bo. Kako pa vedeti, kaj je za vas?

Po uporabi se pojavijo mozolji

Prvi in najočitnejši znak tega, da je izbrana maska neustrezna, je izbruh mozoljev. Nekatere vlažilne maske so zasnovane tako, da zamašijo kožne pore in povzročajo ogrce ter mozolje. Če je koža dovzetna za mozolje, pa bi ji z vlažilno masko radi zagotovili dodatno vlago, izberite takšno z nekomedogenimi sestavinami. Ta namreč ne bo zamašila por in bo koži zagotovila sijaj.

Po uporabi maske je vaša koža rdeča in razdražena

Največkrat je to posledica odziva kože na neko sestavino v maski. Najbolj dražeče sestavine so eterična olja, nekateri konzervansi in umetne dišave. Če imate občutljivo kožo, izbirajte maske brez teh dodatkov.

Odstranjevanje maske povzroča bolečino

Maske, ki se na obrazu strdijo in jih nato s kože dobesedno olupite (peel off), so čudovita zadeva, vendar s povrhnjice odstranjujejo tudi zdrave kožne celice ter lahko povzročijo več škode kot koristi, zlasti če ne upoštevate priporočenega časa in masko predolgo pustite na obrazu, njeno odstranjevanje pa prinaša neprijetne občutke. V tem primeru se ji je bolje izogniti.

Po negi se na obrazu pojavijo srbeči izpuščaji

Še en znak, da maska ni prava, so srbeči izpuščaji, ki spominjajo na koprivnico ter se pojavijo že med samim nanosom ali po odstranitvi maske. Ti so največkrat znak alergije na katero od sestavin, vzrok zanje pa so najpogosteje eterična olja, dišave, konzervansi ali drugi alergeni.

Vaša koža je po odstranitvi maske zategnjena

Maske iz gline so načeloma učinkovite, a če je koža po odstranitvi zategnjena, jih ne bi smeli uporabljati, saj takšen odziv priča, da je glina za vas preagresivna in kožo preveč izsuši.

Koža se po uporabi maske lušči

Če bi radi svežo, mehko kožo, se zdi maska z učinkom luščila odlična. Toda če je koža po uporabi suha in se lušči, je tovrstna maska za vas pregroba. Tudi če se koža nanjo dobro odzove, s temi maskami ni dobro pretiravati in jih ne bi smeli uporabljati več kot enkrat tedensko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije