ZDRAVJE

Bolni zaradi vremena

Spremembe zračnega tlaka, nagel padec temperature in deževje z močnim vetrom vplivajo na zdravje ljudi.
Fotografija: Sprememba vremena lahko prinese glavobol. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Sprememba vremena lahko prinese glavobol. FOTO: Guliver/Getty Images

Nagla sprememba vremena, denimo sprememba atmosferskega tlaka, temperature in vlažnosti zraka, lahko neugodno vpliva na zdravstveno stanje. Ob spremembi vremena, zlasti v času nevihte ali močnega vetra, v atmosferi nastaja več pozitivnih ionov, ki neugodno vplivajo na organizem. Značilni simptomi vremenskega vpliva so občutek slabosti, potrtost in depresivnost, vrtoglavica, glavobol, migrena, visok ali nizek krvni tlak ter splošno slabo telesno počutje in nepojasnjena utrujenost. Pogoste so tudi spremembe razpoloženja in razdražljivost. Pri kroničnih bolnikih se lahko poslabša osnovna bolezen.


Simptomi se pojavijo od 24 do 48 ur pred vremensko spremembo in se izražajo dan ali dva; kroničnim bolnikom strokovnjaki svetujejo, naj ne pretiravajo z zdravili, ampak jih jemljejo tako, kot jim je predpisal zdravnik. Tudi tisti, ki so alergični na cvetni prah, naj pravočasno vzamejo zdravilo, saj je v zraku povišana prisotnost alergenov. Prva težava pri spremembi vremena so nagle spremembe atmosferskega tlaka, neposredno pred prihodom ciklona. Takrat sta pogostejša možganska kap in srčni infarkt. Zaradi velikih oscilacij atmosferskega tlaka se krvne žile, ki jih je že načela bolezen in so zožene, še dodatno zožijo. Ob padcu temperature ni povečano le število infarktov, pojavijo se tudi spremembe v ravni sladkorja v krvi. Nagle spremembe temperature slabijo tudi imunski sistem. Vlažno vreme slabša bolezni pljuč, vetrovno pa je sprožilec migren. Zaradi atmosferskih sprememb tlaka se spreminja količina tekočine okoli sklepov, kar povzroča bolečine v kosteh in sklepih, pogost je tudi porast tlaka pri nosečnicah.


Tudi boleči sklepi so pogosti.
Tudi boleči sklepi so pogosti.
No, taka ekstremna sprememba, kot smo ji bili priča v zadnjih dnevih, ne slabša le obstoječe bolezni kroničnih bolnikov, ampak vpliva tudi na psihično stanje ljudi. Manjša je koncentracija, povišana napetost. Žal se vplivu vremena na zdravje ne moremo ogniti, lahko pa znižamo tveganje. Ne lotevamo se del, ki lahko počakajo, dokler se vreme ne umiri, denimo okopavanja vrta ali teka na prostem. Pomembno je, da spremljamo svoje počutje in se po potrebi posvetujemo z zdravnikom, zlasti naj tako ravnajo kronični bolniki, ki naj redno jemljejo zdravila. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije