OKUSNO

Namesto juhe iz vrečke skuhajmo zelenjavno

Kuhar začetnik naj namesto pečenke raje speče rebra, piščančje prsi zamenja s perutničkami; osnova omake za testenine je paradižnik, ki ga kombiniramo z mesom ali zelenjavo.
Fotografija: Prve kuharske izkušnje običajno pridobivamo od mame ali babice. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Prve kuharske izkušnje običajno pridobivamo od mame ali babice. FOTO: Guliver/Getty Images

Včeraj smo pisali o osnovni opremi za kuhinjo, ki jo potrebuje kuharski in gospodinjski začetnik, ko se osamosvoji in postavlja na svoje noge. Danes pa poglejmo, kako se, ko so lonci in drugi pripomočki v novi kuhinji, spoprijeti z delom in pripravo hrane. Zagotovo so neprecenljivi nasveti, ki jih dobimo od izkušenih kuharjev, običajno sta to mama in babica, ki na otroke hote ali nehote preneseta svoje kuharske veščine in navade. Če kuharske in gospodinjske vzgoje nismo bili deležni doma, si lahko pomagamo z brezštevilnimi knjigami in nasveti strokovnjakov, v pomoč pa so tudi oddaje, v katerih bolj ali manj spretni kuharji delijo svoje teoretično in predvsem praktično znanje z gledalci. Ne nujno zadnji, zagotovo pa pogost način učenja si privoščimo kar v svoji kuhinji, na spletu namreč mrgoli takih in drugačnih nasvetov o kuhariji, seveda se lahko udeležimo tudi kakšnega kuharskega tečaja.


V vsakem primeru začnemo postopoma, od najbolj preprostih jedi pa do najbolj zapletenih. Pomudimo se najprej pri juhah. Začetnike kar kličejo tiste instant iz vrečke, kot jim pravimo, ki so bile pred desetletji sila priljubljene. Njihova priprava je res preprosta, navodila zapisana na vreči. Vsebino stresemo v kipečo vodo, premešamo, pustimo vreti nekaj minut in juha je pripravljena. A kaj ko so vse podobnega okusa pa tudi prav zdrave niso, to že vemo. Veliko boljša bo zelenjavna juha, ki jo lahko zmeljemo s paličnim mešalnikom in dobimo kremno.

Svinjska rebra je pri peki nemogoče izsušiti. FOTO: Guliver/Getty Images
Svinjska rebra je pri peki nemogoče izsušiti. FOTO: Guliver/Getty Images

Drug primer je za ljubitelje sočne pečenke. Da bo res prav pečena, znotraj mehka in sočna, zunaj pa z zlato rjavo hrustljavo skorjo, je treba imeti nekaj izkušenj. Pečenka se namreč hitro izsuši, zato za učne ure kuhanja raje izberimo svinjska rebra, ki so bolj mastna in jih je nemogoče izsušiti ali kako drugače spriditi. Prav tako bo bolje, če pečemo temne dele piščanca, na primer bedra ali perutničke, saj bodo piščančje prsi, ki jih nismo dobro pripravili, puste in brez okusa. Tudi ljubiteljem testenin ni treba v nedogled kupovati pripravljenih prelivov: sami zlahka naredimo omako iz paradižnikove osnove, ki jo kombiniramo z mesom ali zelenjavo. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije