RAKUN

Žival, ki bi jo kar imeli doma: prikupni bandit

Objavljeno 01. avgust 2020 20.40 | Posodobljeno 01. avgust 2020 15.05 | Piše: U. S.

Glavna značilnost rakunov je obrazna maska, zaradi katere bolje vidijo; so izjemno prilagodljive živali.

Imajo spretne roke in masko na obrazu. FOTO: Anolis01/Getty Images
Rakuni so luštne in zabavne živali, srednje veliki sesalci so živeli predvsem v Severni Ameriki, ljudje pa so jih zanesli tudi drugam, v Evropo, na Kavkaz in Japonsko. V ZDA so sprva živeli v mešanih gozdovih, a ker so prilagodljiva bitja, so se razširili na planinska, obalna močvirnata in urbana območja, kjer v njih mnogi vidijo zlasti težavo. Dolgi so od 30 do 67 centimetrov, težki do 12 kilogramov, samci so večji in težji.
image
GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO Dobro plezajo. FOTO: Amadeusamse/Getty Images

Najbolj znan je ameriški rakun, ki rad opere tisto, kar namerava pojesti, pri tem si pomaga s sprednjimi nogami. Njegovo krzno je obarvano s črnimi in belimi črtami.

Dve prepoznavni značilnosti imajo: zelo spretne roke in masko na obrazu. Zaradi črne obrobe so v risankah pogosto roparji, goljufi, banditi. A zaradi maske niso le luštni odpadniki, zaradi nje bolje vidijo. Imajo občutljive sprednje tačke, ki postanejo še bolj občutljive, če jih pomolijo v vodo; na vsaki taci imajo po pet prstov, ki jih uporabljajo tako kot ljudje. Imajo košat rep, na njem pa črne proge. Dobro plezajo po drevesih, skrivajo se v drevesne dupline, tudi v skale. Večinoma živijo v paru, tudi družinah.
Čeprav so divje živali – v divjini dočakajo dve ali tri leta, lov in promet sta kriva za večino smrti –, jih je mogoče udomačiti, v ujetništvu pa bodo dočakali tudi dvajset let.
Veljajo za inteligentne, rešitev neke naloge si zapomnijo do tri leta.


A čeprav so hišni ljubljenčki, se lahko obnašajo nepredvidljivo, posledično pa so nevarni. So razigrani in večino dneva uživajo v igri, v nekaterih situacijah, zlasti glede obrambe teritorija, pa lahko postanejo agresivni. Jedo vse, kar najdejo v okolju, v katerem živijo, od žuželk in črvov, tudi sadje in oreške, zlasti lešnike, v mestih pa bodo brskali po smeteh in iskali priboljške. Večinoma so aktivni ob mraku, čez dan večinoma dremajo. Sporazumevajo se s 50 različnimi zvoki.

Veljajo za inteligentne živali, neka raziskava je pokazala, da si rešitev neke naloge zapomnijo do tri leta. 
Deli s prijatelji