Letos bomo veliko hodili, ponujamo nekaj predlogov

Začenja se sezona pohodniških festivalov, ki so odličen način za uživanje v naravi.
Fotografija: Pomladni festival pohodništva Brda
Odpri galerijo
Pomladni festival pohodništva Brda

Podate se lahko v raziskovanje podeželja, neokrnjene narave ali celo visokogorja z izkušenimi vodniki. Za vsakega se najde primerna pot, na kateri boste spoznali nove prijatelje, se družili ter odkrivali nepoznane in skrite kotičke Slovenije. Pohodniški festivali potekajo od spomladi do pozne jeseni, po vseh destinacijah po Sloveniji,« sporoča gospodarsko-interesno združenje Slovenia Outdoor, prej imenovano Pohodništvo & kolesarjenje.
Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah bo od 18. do 21. junija. Foto: Primož Hieng
Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah bo od 18. do 21. junija. Foto: Primož Hieng

Prva zelo prepoznavna in že tradicionalna pohodniška prireditev je Vzdržljivostni pohod po medvedovih stopinjah, 18. aprila bo že sedmi. V obdobju cvetenja češenj se lahko udeležite pomladnega festivala pohodništva v Brdih, Pohod od češnje do češnje, ki bo 31. maja.
V spomladanskem času potekajo še drugi pohodniški festivali: pomladni Posavski festival pohodništva poteka od maja do junija, na Krasu je znameniti Alpe Adria Trail, ki zaznamuje odprtje pohodniške sezone na območju Krasa (Brezovica–Lipica).
Dva pohoda bodo pripravili na Rakitni. Foto: Primož Hieng
Dva pohoda bodo pripravili na Rakitni. Foto: Primož Hieng

Vse bolj priljubljeni so spomladanski pohodniški dnevi po Rakiški planoti in Krimskem pogorju, ki bodo potekali od 21. do 23. maja. Zanimiv je pohod po Evropskih pešpoteh E6 in E7, ki bo trajal dva dni, in sicer 24. aprila na relaciji Dolenjske Toplice–Dobrnič, in 25. aprila na relaciji Dobrnič–Žužemberk.
V Bohinju vsako leta poteka tradicionalni Festival Alpskega cvetja, letos bo že 14. zapored, in sicer med 22. majem in 7. junijem. Tudi Rogla ponuja svoj festival pohodništva z naslovom Destinacija Rogla-Pohorje hodi: letos bo med 12. in 14. junijem. Če imate radi neokrnjene pohorske gozdove, ga ne smete zamuditi.

Kamniško-Savinjske Alpe ponujajo veliko čudovitih pohodniških poti. V juniju bosta tam potekala festival Dan slovenskih planinskih doživetij v Lučah (13. junij) in Pohodniški festival v Kamniško-Savinjskih Alpah od 18. do 21. junija.


Najlepši čas za pohodništvo je vsekakor jesen; če ste ljubitelj tega letnega časa, se morate udeležiti Jesenskih pohodniških dni po Rakiški planoti in Krimskem pogorju. Morda se podate v Tuhinjsko dolino na Pohodniške dneve v Tuhinjski dolini, ki bodo med 19. in 20. septembrom, v dolini Soče pa se od 18. septembra do 4. oktobra lahko podate na pohod v organizaciji Festivala pohodništva Doline Soče.

V oktobru in novembru bo še Jesenski posavski festival pohodništva. Jesen je pravi čas za obisk dežele vinogradništva, Goriških brd. V času martinovanja, 20. novembra, bo na sporedu Martinov pohod v Brdih. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije