MED REKREATIVCI

Eni si polnijo žepe, drugi pa premagujejo soseda

Mednarodne raziskave kažejo, da se je približno petina rekreativcev že srečala z dopingom, pri nas pa teh podatkov nimamo. Med rekreativci testiranje tako rekoč ni izvedljivo, stroški pa bi bili previsoki.
Fotografija: Doping. Injekcija. FOTO: Srdjanns74 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Doping. Injekcija. FOTO: Srdjanns74 Getty Images/istockphoto

Slovenija teče in kolesari. Za zdravo telo in manj kilogramov na tehtnici. Res le zato? Ali bolj zato, da smo hitrejši od soseda? Verjetno je drugi razlog precej pogost. Še huje pa je, da smo za male zmage v svojih glavah in par sekund prej v cilju pripravljeni tvegati vse, na kocko pa postaviti tudi lastno zdravje. Kot so storili rekreativci iz Maribora, ki so verjeli trenerju atletov na dolge proge in rekreativnega teka Igorju Šalamunu iz Atletskega društva Štajerska Maribor. Šalamun je bil vezist, ki je someščane zalagal s prepovedanimi substancami iz mariborskega UKC. Menda so to vsi delali za boljši rezultat. Pa kaj še... Trener in bolničar sta si polnila žepe, rekreativci so uživali slavo, do katere so si pomagali z nedovoljenimi poživili. Niso edini. Na srečo gre vendarle za manjšino rekreativcev, medtem ko večina na to niti ne pomisli.

Epo predpisovali v Ljubljani

Doping pri rekreativcih in amaterjih ni novodoben pojav. Že leta 1999 se je pojavil utemeljen sum, da velike količine eritropoetina uporabljajo za izboljšanje zmogljivosti športnikov. Konec tega leta so na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) začeli opažati, da je šlo nenavadno veliko denarja za zdravila eprex, ki vsebuje eritropoetin (epo). Preiskava je dala jasne rezultate: vbrizgali so ga telesno zdravim ljudem, ki pa so hoteli zmago za vsako ceno.

*»Več v tiskani izdaji. Dobite jo v bližnji trafiki, v aplikaciji na pametnih telefonih in tablicah ali pa jo naročite v e-trafiki«
 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije