Dirkanje je moj življenjski stil, ne življenje

Pogovarjali smo se s Kiaro Fontanesi, šestkratno svetovno prvakinjo v motokrosu, ki se po rojstvu hčerke vrača na motocikel.
Fotografija: Kiara Fontanesi je pripravljena na nove izzive. FOTOgrafije: Monster
Odpri galerijo
Kiara Fontanesi je pripravljena na nove izzive. FOTOgrafije: Monster

Kiari Fontanesi so stvari jasne. Tako na progi kot zunaj nje. Za 25-letno italijansko dirkačico v motokrosu ne bi moglo biti drugače. Kiara ve, kaj hoče in kako naj svoje sanje spremeni v resničnost. Kljub mladosti se lahko pohvali s šestimi naslovi najboljše v ženskem motokrosu na svetu in pripravljena je presenetiti z novim izzivom.


Leta 2019 je ni bilo na startu, da bi ubranila naslov, ker se je pripravljala na največjo zmago v življenju: rojstvo hčerke Skyler. Kaj ima zdaj v načrtu? Zmagati na svetovnem prvenstvu kot mati. Njen prvi spomin iz otroštva je vožnja v paddocku na yamahi PW 50 z mamo Roberto, medtem ko je bil oče Massimo osredotočen na njenega starejšega brata Luco, ki je tekmoval v motokrosu.


Življenje je res zabavno, saj je dvajset let pozneje družina Fontanesi še vedno popolnoma predana dirkanju, vendar z drugačnimi vlogami; Kiara je na stezi, Luca pa vodi družinsko ekipo Fonta MX, s katero je osvojila šest naslovov. Prvega marca v Matterley Basinu v Veliki Britaniji je Kiara prvič po porodu znova nastopila v novi in zahtevni sezoni. Pogovor z njo je nastal pred dirkaškim vikendom.

Kako se počutite po enoletni odsotnosti?
Navdušena sem in močnejša kot pred letom dni. Konec leta 2018 sem trpela zaradi fizične in psihične preobremenjenosti. Bila sem izčrpana. Nosečnost je najboljše zdravilo. Razen prvih mesecev sem imela lepo nosečnost. Lahko sem se posvetila temu, kar dirkačem zaradi pomanjkanja časa nikoli ne uspe: od celodnevnega poležavanja na kavču do preživljanja dveh mesecev ob morju z babico, ki je pekla torte in pripravljala marmelado iz sadja z našega vrta. Devet neverjetnih mesecev sem se posvečala svojemu telesu, ki je doživelo neverjetno preobrazbo.

Ste spremljali dirke po TV?
Bila sem na dveh dirkah, prvenstva pa nisem spremljala na televiziji. To je bil čas dirkaškega abstiniranja, kar je bilo v redu, saj se zdaj resnično veselim vrnitve.

Zdaj je družina na prvem mestu?
Da, vedno sem govorila, da so dirke z motorji moj življenjski slog, ne pa tudi moje življenje. To strast sem podedovala. Sledila sem stopinjam starejšega brata Luce, ki je dirkal v motokrosu. Rada bi se zahvalila staršem, ker nikoli nisem bila prisiljena ali omejena. Oče mi je pustil prosto odločitev in vedno je bil poleg, me podpiral in mi dajal nasvete za spopadanje z izzivi. Moja družina je že od nekdaj močan steber v mojem življenju.

Kateri najpomembnejši nasvet vam je dal oče?
Naučil me je ponižnosti. »Vedno se spomnite, od kod prihajate,« je govoril. Njegove besede so mi v mislih vtetovirane kot mantra, na mojem gležnju pa je zapisano Ohana, kar po havajsko pomeni družina. Prav tako imam vtetovirane začetnice svojih staršev.
Kiara ve, kaj hoče in kako naj svoje sanje spremeni v resničnost.
Kiara ve, kaj hoče in kako naj svoje sanje spremeni v resničnost.

Vsak tatu ima zgodbo. Ste že razmišljali o katerem, ki bi bil posvečen Skyler?
To bo odtis njenega podplata, naše tri začetnice – Skyler, moj partner Devina in moje – ter 8, moja dirkalna številka. Številka 8 je bila tudi številka mojega brata, tako da me bo spominjala tudi na družino.

Kako je Skyler spremenila vaš pogled na dirkanje?
Da sem postala mama v mladih letih, so bile vedno moje sanje, zato sem res srečna. Zdaj nisem samo jaz; imeti Skyler poleg sebe mi pomeni neverjetno veselje in dodatno motivacijo za dobro delo. Moja priprava se ni spremenila, je samo bolj skoncentrirana in maksimalno izkoriščena, kar mi omogoča, da izkoristim celoten učinek treninga in preostanek časa posvetim hčerki.

Ste pripravljeni za začetek sezone?
V novi sezoni smo se odločili, da se bomo osredotočili na to, da bomo čim več časa namenili vožnji z motociklom, in ne telovadnici. Na neki način smo se borili s časom, vendar mislim, da ne zaostajam za tekmicami. Kar malce pogrešam, so boji ena na ena, a sem prepričana, da bom hitro prišla nazaj.
Vse naslove je osvojila z družinsko ekipo Fonta MX.
Vse naslove je osvojila z družinsko ekipo Fonta MX.

Bi si želeli, da tudi vaša hčerka začne dirkati?
Mogoče me bo prosila, da jo zapeljem, ker me tolikokrat vidi na motociklu. Pustila ji bom svobodno odločanje o prihodnosti. Skyler na motornem kolesu? Obožujem smučanje, zato bi jo raje kot na motociklu nekega dne videla, kako se spušča po belih poljanah, kjer bi tekmovala v smučarskem svetovnem pokalu. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije