ODBOJKA

Potrudili se bodo, da pridejo v žlahtni Pariz

Slovenski odbojkarji motivirani pred začetkom domačega evropskega prvenstva. Branilka naslova Rusija v skupini najmočnejši tekmec, drugih ne kanijo podcenjevati.
Fotografija: Alen Pajenk in Tine Urnaut bosta na EP za strtje tekmecev morala biti trdna v bloku. FOTO: Roman Šipić
Odpri galerijo
Alen Pajenk in Tine Urnaut bosta na EP za strtje tekmecev morala biti trdna v bloku. FOTO: Roman Šipić

LJUBLJANA – Lepo je imeti evropsko prvenstvo na domačih tleh, eno skupino tekmovanja in nato izločilne boje vse do polfinala, za preboj v osmino finala pa bo med šestimi reprezentancami treba zasesti vsaj četrto mesto. Torej, o odbojki namreč govorimo, stvar bi morala biti za slovensko moško izbrano vrsto preprosta, saj bodo v skupini C v Stožicah nastopile še Finska, Turčija, Belorusija, Severna Makedonija in ... Rusija. To pa je moštvo najmočnejšega mogočega kalibra. Rusi so olimpijski zmagovalci z iger v Londonu leta 2012, evropski prvaki iz let 2013 in 2017, torej branijo naslov šampiona, odkar obstaja liga narodov, pa so osvojili oba naslova, torej lani v Lillu in letos v Chicagu. Rusi so, denimo, Slovence dvakrat premagali na EP pred dvema letoma na Poljskem. »Menim, da je forma po treh pripravljalnih tekmah z Grčijo super, že več časa je na visoki ravni. Vsi smo začeli malce rasti, sicer bo treba intenzivnost zdaj malce spustiti, se spočiti pred evropskim prvenstvom in takrat vse dvigniti na višjo raven,« pravi srednji bloker Jan Kozamernik. Slovenija bi EP začela 12. septembra proti Belorusiji, skupina je ugodna, preboj med štiri najboljše ni vprašanje, a nikogar se ne sme podcenjevati. »Podcenjevanja zagotovo ne bo, računamo, da bomo telesno v izvrstni pripravljenosti prišli čim dlje. Zaradi tega imamo evropsko prvenstvo doma, da pokažemo, česa smo sposobni,« je nadaljeval. Tudi domači gledalci, navijači, bodo v Stožicah dejavnik. »Definitivno, gledalci so vedno faktor. Tako da več kot jih bo, bolje bo,« je sklenil Kozamernik.

Zapreti predal

Drugo slovensko močno orožje v bloku bo Alen Pajenk, najprej pa se je obrnil na tretje mesto v olimpijskih kvalifikacijah. Udeleženci tokijskih iger so za zdaj Poljaki, Francozi in Slovenci pa bodo šli januarja na popravni izpit v Berlin. »Vsi se zavedamo, da bi lahko storili več, najbolj nas bode v oči uvodna tekma proti Francozom. Če bi bili pri lahkih žogah malce bolj zbrani, bi se tekma lahko obrnila povsem drugače. Zdaj je, kar je, brezpomembno je, da v tem trenutku gledamo nazaj. Škoda je, to se zavedamo, a zdaj je to treba pospraviti v predal, ga zapreti, in normalno sledi evropsko prvenstvo,« je navrgel Pajenk. »Sploh ne razmišljamo o tem, da ne bi bili v skupini med štirimi najboljšimi in da ne bi prišli v izločilni del tekmovanja, ne da kogar koli podcenjujemo. Doma igramo vse do polfinala, želja je, da pridemo vsaj do tega dela tekmovanja. Igrati čim dlje na domačem igrišču je res nekaj lepega. Da pridemo v Pariz, kjer se bo igralo za zlato in bronasto kolajno, se bomo še bolj potrudili. Vsekakor pa se bomo že v skupini Rusom poskušali oddolžiti za tista dva poraza na Poljskem,« je napovedal visoko motivacijo za ukrotitev ruskega odbojkarskega medveda. »Upamo, da nas bo v Stožice prišlo spodbujat čim več gledalcev, ogromno nam pomeni, da imamo na tribunah še sedmega igralca. Da nas vzpodbujajo tudi, ko nam ne gre, saj se lahko z njihovo pomočjo resnično takoj vrnemo v igro,« je Pajenk besedno udaril pečat. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije