SMUČARSKI TEK

Naj dež ne bo ovira

Anamarija Lampič se navzlic kislemu vremenu veseli tekme v Planici.
Fotografija: Anamarija Lampič je nabrušena za domačo tekmo. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
Anamarija Lampič je nabrušena za domačo tekmo. FOTO: Mavric Pivk

Pri slovenski reprezentanci v smučarskem teku se že dolgo veselijo vrnitve tekme najvišje ravni na osrednje domače prizorišče, planiški nordijski stadion, a na včerajšnji dan uradnega treninga jim ni bilo do smeha. Prireditelji so namreč morali zaradi zoprnega naliva in povrhu visokih temperatur uradni trening odpovedati, tako kot vsi je brez zadnjega preizkusa proge ostala tudi Anamarija Lampič, udarni adut naše izbrane vrste.

Prihod na prizorišče dvodnevne tekme svetovnega pokala v teku na smučeh – danes bo posamični sprint, jutri ekipni – je postregel s sivino, vlago in vse prej kot prijaznim pogledom na zamegljene vršace nad slovito dolino skakalnic. »Še dobro, da smo bili tukaj že v sredo in smo vsaj takrat opravili hiter trening,« je poudarila naša reprezentantka, ki si na sleherni sprinterski tekmi želi uvrstitev med finalno šesterico, doslej v sezoni se ji to še ni posrečilo. Na domačem snegu gre kajpak za poseben izziv, ob progi in v ciljnem prostoru bodo domači, prijatelji, sorodstvo in sploh občinstvo, ki pri nas spremlja smučarski tek.

Muhasto in pravzaprav prav zoprno, povsem nezimsko vreme bo marsikoga najbrž prikovalo ob domačo peč, Anamarija si vseeno želi: »Res bi bilo sijajno, ko bi si sprint, ki je kot disciplina za spremljanje ob progi posebno mikaven, ogledalo lepo število navzočih. Po drugi plati mi je žal, da tokrat v planiškem koledarju ni tekme na razdaljo, saj zdaj tukaj ni vseh najboljših.«

Ker včeraj ni bilo uradnega treninga, so si tekmovalci izbrali nadomestno vadbo, bodisi na rolkah bodisi v krosu. »Vem, nekateri med karavano iz tujine niso bili navdušeni, ko ni bilo mogoče opraviti treninga. Te proge namreč še ne poznajo, tako se bodo z njo seznanili šele na dan tekme. Tudi meni je seveda žal, da nisem mogla trenirati. Dobro, tu res pogosto vadimo, a predvsem za glavo je pomembno, da prej preizkusiš prizorišče: poskusiš si namreč zapomniti, na katerih delih je proga dovolj široka, kje ti omogoča prehitevanje – in kje pač ne –, kako je z ovinki ...« Toda 24-letnica ne išče izgovorov in tudi v tej sezoni ohranja visoke cilje. Tudi danes in jutri v Planici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije