NOGOMET

Mura po spodrsljaju ogrozila uvrstitev v Evropo

V 33. krogu 1. SNL nogometaši Brava proti Sobočanom od 0:2 do 2:2. Celjani uspešni v Sežani, Goričani presenetili Domžalčane.
Fotografija: Ante Šimundža je pred dvema tednoma v Fazaneriji do tal potolkel Olimpijo, proti mlajšim Ljubljančanom iz Šiške pa bi lahko izgubil Evropo. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo
Odpri galerijo
Ante Šimundža je pred dvema tednoma v Fazaneriji do tal potolkel Olimpijo, proti mlajšim Ljubljančanom iz Šiške pa bi lahko izgubil Evropo. FOTO: Jure Banfi/Sobotainfo

Smola in spodrsljaj Mure, ki ne bo ponovila prejšnje sezone Celja. Soboške sanje o naslovu prvaka je v 33. krogu 1. SNL razblinil Bravo. Toda razplet z neodločenim izidom (2:2) bi lahko imel za Muro še hujše posledice: pred njo je namreč zdaj namesto bitke za prvaka borba za Evropo.

Ante Šimundža bi jubilejno 200. tekmo na trenerskem stolčku Mure najbrž najraje pozabil. Ko bo na koncu sezone potegnil črto, se bo soočil z morda usodnim spodrsljajem v bitki za prvaka. Sreča v nesreči je, da so Goričani presenetili Domžalčane, ki bodo za Sobočane najnevarnejši za evropsko vozovnico.


Zapravili so nemogoče


Po prvih 45 minutah so imeli črno-beli v nogah vse, kar so si želeli: po dveh golih spomladanskega osmoljenca Staniše Mandića so vodili z 2:0 in bili začasno na vrhu lestvice, na kateri so ujeli Olimpijo. Toda po 90 minutah so se njihove sanje o naslovu razblinile. Bravo je iz prekinitev zabil dva gola: najprej je po prekršku za enajstmetrovko Kaija Cipota prvi mož Šiškarjev Mustafa Nukić zanesljivo znižal zaostanek, nato pa je najboljši posameznik tekme David Brekalo, ki je pred tem izsilil omenjeni kazenski strel, v 86. minuti po podaji iz kota neoviran z glavo zabil žogo v mrežo.

»Pridejo tekme, ko si tekmec ne priigra ničesar in osvoji točko. A to je tudi trenutek, ko mora vsak posameznik prevzeti odgovornost,« je za Televizijo Slovenija povedal razočarani Šimundža, ki sodi med najboljše trenerje v Sloveniji. Njegov evropski podvig in uvrstitev v šestnajstino finala evropske lige, v kateri je z Mariborom v skušnjave spravil tudi pozneje zmagovalca tekmovanja Sevillo, pa bosta najbrž še dolgo nedosegljiva za vse slovenske trenerje. Tudi s tujimi klubi, kaj šele s slovenskimi.
Redki so trenutki, ko Šimundža dovoli nenadzorovano dirko, še redkejši so trenutki, ko njegovo moštvo napada tudi takrat, ko ima v nogah izid in premoč. Toda Sobočani in Šimundža so se v najbolj ključni tekmi ujeli v zanko čustev. Na lahek način priigrano vodstvo so še lažje zapravili. Mura se ni zaprla, ni igrala pragmatično, kot zna, kazen pa je bil izenačujoči gol. Še drugi iz »nič«, kot je ugotavljal po tekmi septembrski abrahamovec. Znašel se je v neprijetnem položaju.


Vse gre lahko po zlu


Tekme na robu meje, kot je nekdanji selektor Bojan Prašnikar označil soboške predstave, so pripeljale do negotove končnice. Muro, ki ima med ne zeleno-belimi ali vijoličnimi navijači največ nevtralnih privržencev, lahko boj za prvaka stane tudi uvrstitev v Evropo. Do konca bodo Sobočani igrali dve tekmi v gosteh in obe zelo težki, najprej v Kidričevem, nato v zadnjem krogu v Ljudskem vrtu. Vmes jih čaka še ključna tekma s spomladi najboljšimi Domžalčani. Morda ne bo dovolj niti neodločen izid.
Murino usodo v veliki meri kroji pokalni razplet. Evropo ji zagotavlja le zmagoslavje Olimpije ali Domžal. V primeru koprskega ali celjskega podviga pa bi morali biti Sobočani na lestvici pred Domžalčani. Paradoks je, da je Mura že tri tekme pred koncem izenačila lanski točkovni izkupiček, ko je prvenstvo zaključila na četrtem mestu in igrala v Evropi.







Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije