PEKING 2022

Češka deskarka napadla zlato v dveh športih, zmaga pa Švicarki

Maruša Ferk je v superveleslalomu zasedla 23. mesto.
Fotografija: Lara Gut-Behrami je dopolnila svojo zbirkoodličij. FOTO: Jorge Silva, Reuters
Odpri galerijo
Lara Gut-Behrami je dopolnila svojo zbirkoodličij. FOTO: Jorge Silva, Reuters

Švicarka Lara Gut-Behrami je nova olimpijska prvakinja v disciplini alpskega smučanja superveleslalom. Na jubilejni 10. olimpijski tekmi v tej disciplini je Švici prismučala prvo olimpijsko superveleslalomsko zlato. Srebro je pripadlo Mirjam Puchner (+ 0,22) iz Avstrije, bron pa Švicarki Michelle Gisin (+ 0,30).

Medtem ko je olimpijski superveleslalom pred štirimi leti v Pjongčangu postregel z zmago Čehinje Ester Ledecke, pa ji tokrat na progi Skala v Jančingu ni uspel neverjetni dvojček odličij z deskanja in alpskega smučanja: tokrat je zaostala 43 stotink sekunde in zasedla peto mesto. Avstrijka Tamara Tippler je bron zgrešila za tri stotinke. 

Lara že z dvema odličjema

Gut-Behramijeva, ki ima v Pekingu že bronasto odličje z veleslalomske tekme, je bila najboljša na najpomembnejši tekmi. Po Beatu Feuzu na moškem smuku imajo Švicarji na Kitajskem zlato še v ženskem superveleslalomu. Gut-Behramijevi, ki je bila bronasta v smuku pred osmimi leti v Sočiju, je manjkalo le še olimpijsko zlato: lani je osvojila dva naslova svetovne prvakinje, leta 2016 veliki kristalni globus, ima pa tudi tri male superveleslalomske (2014, 2016, 2021).

Ferkova edina slovenska predstavnica

Edina slovenska predstavnica Maruša Ferk Saioni je osvojila 23. mesto, njen zaostanek za najboljšo je znašal 2,21 sekunde.

Maruša Ferk Saioni je bila edina slovenska predstavnica. FOTO: Denis Balibouse, Reuters
Maruša Ferk Saioni je bila edina slovenska predstavnica. FOTO: Denis Balibouse, Reuters

Ilka Štuhec ni nastopila zaradi bolečin v hrbtu. Štuhčeva, ki je na slovesnosti ob odprtju iger nosila slovensko zastavo, se bo skušala pripraviti za start na olimpijskem ženskem smuku v torek, 15. februarja.

image_alt
Slabe novice iz olimpijske vasi: Štuhčeva ne bo nastopila

Tina Maze je pred 12 leti na igrah v Vancouvru s srebrom osvojila edino olimpijsko superveleslalomsko odličje za Slovenijo v tej disciplini.

Shiffrinova le v cilju

Mikaela Shiffrin je po dveh odstopih (v veleslalomu in slalomu) tokrat prišla do cilja, tekmo pa kot najboljša Američanka sklenila na devetem mestu (+ 0,79).

image_alt
Ganljivo sporočilo srčnega izbranca smučarke Mikaele Shiffrin

Manjše presenečenje so slabši nastopi Italijank, ki imajo sicer v svetovnem pokalu v tej sezoni popolno superveleslalomsko prevlado. Najvišje je bila Federica Brignone s sedmim mestom. Brignonejeva sicer vodi v posebnem seštevku discipline v svetovnem pokalu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije