ODBOJKA

V deželi Macieja Kota jih morajo stisniti v kot

Slovenske odbojkarje čakajo olimpijske kvalifikacije za Tokio Gostitelji. Poljaki močnejši za Kubanca Wilfreda Leona.
Fotografija: Slovenski odbojkarji pogledujejo proti olimpijskim igram. FOTO: Tomi Lombar
Odpri galerijo
Slovenski odbojkarji pogledujejo proti olimpijskim igram. FOTO: Tomi Lombar

LJUBLJANA – Olimpijske igre v Tokiu niso pred vrati, še slabo leto dni je do njih, a odbojkarji si bodo, razen gostiteljev Japoncev, ki že imajo zagotovljeno udeležbo, konec tedna na šestih turnirjih razdelili prav toliko vstopnic za igranje na OI. Le zmagovalci turnirjev se bodo lahko že veselili japonskega tekmovalnega stresa in blagodejnosti zenbudističnega pristopa do življenja. V Gdansku, mestu, kjer se je v ladjedelnici rodil sindikat Solidarnost, se bodo od petka do nedelje merili v skupini D, udeleženke pa so Poljska, Francija, Slovenija in Tunizija. Gostitelji so dvakratni zaporedni svetovni prvaki, Francozi so leta 2015 osvojili evropsko lovoriko, spomnimo, v finalu so ugnali Slovence, ki so s srebrnim odličjem dosegli izjemen uspeh, Tunizijci pa so pred kratkim še desetič postali afriški prvaki. Prvi slovenski tekmeci ob Baltskem morju bodo pojutrišnjem v Ergo Areni ob 20.30 galski petelini, sobota prinaša ob 18.30 ekipo iz Magreba, v nedeljo (15.00) pa se bodo varovancem slovenskega selektorja Alberta Giulianija zoperstavili še solidarnostni gostitelji z novopečenim reprezentantom, naturaliziranim Kubancem Wilfredom Leonom na čelu.

Pred odhodom na Poljsko se je glede slovensko-poljskih povezav našla še ena kadrovska rešitev; sprejemalec Alen Šket je iz turškega Halkbanka prestopil v deželo Lecha Walese, v klubu Czarni iz Radoma bo združil moči z dvema slovenskima reprezentantoma, podajalcem Dejanom Vinčićem in srednjim blokerjem Alenom Pajenkom. No, slednji je imel pred turnirjem v Pomorjanskem vojvodstvu svoje misli. »Pripravljalni tekmi z Italijo sta pokazali pozitivne in negativne strani. Nihanja v igri morajo biti čim manjša, odpraviti moramo neumne napake, ki te lahko resnično stanejo izgubo niza in na koncu celo tekmo. V Gdansku bo treba za uvrstitev na olimpijske igre premagati vse, ni slabih reprezentanc, vsi si želimo izpolniti enak cilj. Kdor koli bo na drugi strani mreže, igrati bo treba na polno, za vsako točko, kajti na koncu lahko šteje vse. V krogu ekip z enakim izkupičkom bodo lahko štele tudi osvojene točke. Res se bo treba bojevati,« je omenil Pajenk.

Pri Žyli zapeti iz petnih žil

No, na evropskem prvenstvu leta 2017, gostili so ga prav Poljaki, so slovenski odbojkarji ugnali gostitelje. »Doslej so nam Poljaki kar ustrezali, a tokrat bodo spet igrali doma, dvorana bo polna in tudi Leona imajo zdaj. V tekmo bomo šli kot v vsako, na polno, in zakaj ne bi še enkrat zmagali,« je sklenil srednji bloker. »Dvoboja z Italijo sta pokazala, kaj nam še manjka. Ekipna mirnost in stalnost od prve do zadnje točke, tudi to, da se ne oziramo na točke za nazaj, ampak se res osredotočimo za naslednjo. Turnir v Gdansku bo naporen, igramo proti svetovnim prvakom in nekdanjim zmagovalcem svetovne lige Francozom, tako da bo treba dvigniti raven igre. Vsekakor se to da in vse je mogoče,« je pripomnil sprejemalec Klemen Čebulj. V deželi smučarskega skakalca Piotra Žyle bodo morali slovenski odbojkarji za uvrstitev na OI leta 2020 v Tokiu zapeti iz petnih žil oziroma, tam je doma tudi skakalec Maciej Kot, gostitelje in druge bodo morali stisniti v kot. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije