FORMULA 1

Ko ima hudič mlade, jih ima res veliko

Lewis Hamilton se na Hungaroringu počuti kot doma. Pri Mercedesu se ne bi branil Maxa Verstappna.
Fotografija: Lewis Hamilton ima tudi na Hungaroringu veliko oboževalcev. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Lewis Hamilton ima tudi na Hungaroringu veliko oboževalcev. FOTO: Reuters

LJUBLJANA – Že uvodni prosti trening dirkačev formule 1 na Hungaroringu, kamor vsako leto znova roma tudi precej Slovencev, je postregel z obilo dogajanja. V zahtevnih razmerah, ki so se zaradi občasnega rosenja spreminjale, so gledalci videli kar nekaj vrtenj in zdrsov s proge, najboljši dosežek pa je za začetek uspel Lewisu Hamiltonu.

Mercedesov zvezdnik, ki brani zmago na veliki nagradi Madžarske, se na dirkališču pri Budimpešti počuti kot doma. Na njem je že šestkrat okusil slast prvega mesta, največkrat med vsemi asi v kraljevskem avtomobilističnem razredu. S štirimi tamkajšnjimi podvigi mu – mimogrede – na večni lestvici sledi Michael Schumacher.

Hamilton je tokrat na Madžarsko pripotoval še posebno motiviran, saj se želi svojim navijačem oddolžiti za slab(š)o predstavo, ki jo je prejšnjo nedeljo prikazal v Hockenheimu. Na nemški deževni loteriji je v cilj pridrvel komaj na 11. mestu, na deveto (in med dobitnike točk) pa je nato napredoval šele po kazenskem pribitku 30 sekund za Kimija Räikkönena in Antonia Giovinazzija (oba Alfa Romeo). A bi utegnil 34-letni Anglež izgubiti obe točki, saj se je vodstvo švicarsko-italijanske ekipe pritožilo na kazen, ki so jo prejeli zaradi spremenjenih nastavitev sklopke.

Bolniki navdih za Hamiltona

Napake, ki si jih je privoščil pred tednom dni na spolzki progi, je pripisal tudi hudim bolečinam v vratu, zaradi katerih je nameraval celo odpovedati svoj nastop v kvalifikacijah. »Imel sem privilegij, da sem srečal veliko ljudi, ki so bolni, ležijo v bolnišnicah in jim gre zelo slabo. Vsi ti bolniki so bili prejšnji konec tedna zame velikanski navdih, da sem se pregrizel skozi vse težave. Vendar vam ne bom lagal, med dirko sem se spopadal s peklenskimi bolečinami,« je zaupal Hamilton, čigar zdravstveno stanje se je medtem bistveno izboljšalo.

Ob prihodu v Budimpešto je spregovoril tudi o govoricah glede vročega boja za drugi Mercedesov sedež, ki naj bi se tresel njegovemu zdajšnjemu moštvenemu sotekmovalcu Valtteriju Bottasu. Med kandidati zanj naj bi bil ob testnem dirkaču nemškega moštva Estebanu Oconu tudi Max Verstappen. Hamilton se ga ne bi branil ob sebi, tako je vsaj zatrdil v pogovoru z novinarji. »Ker ne vem, kako bi bila videti dinamika v moštvu, ne morem reči, ali bi to delovalo ali ne. A sam bi imel zagotovo tudi določene prednosti. Zdaj namreč poslušam zgodbice, da je Max za menoj le zato, ker nima na voljo enakega dirkalnika. Če bi prišel k Mercedesu, bi imel priložnost dokazati, da ni tako!« je poudaril branilec naslova svetovnega prvaka.

Zaradi govoric, da v srebrnem moštvu iščejo njegovo zamenjavo, se je Bottas znašel pod precejšnjim pritiskom. Potem ko je 29-letni Finec v Hockenheimu s trčenjem v ogrado zapravil priložnost za visoko uvrstitev, ga je včeraj na cedilu pustil Mercedesov motor, ki so mu ga morali celo zamenjati. Ko ima hudič mlade, jih ima res veliko. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije