NOGOMETNA POSLASTICA

Tukaj sta umetnika Hazard in Neymar

V drugem četrtfinalnem obračunu se bodo udarili Brazilci in Belgijci. Oboji želijo do finala v Moskvi, rdeči vragi še brez naslova prvaka.
Fotografija: V središču pozornosti bosta glavna plejmejkerja Brazilije in Belgije, Neymar in Eden Hazard. Foto: AFP
Odpri galerijo
V središču pozornosti bosta glavna plejmejkerja Brazilije in Belgije, Neymar in Eden Hazard. Foto: AFP

LJUBLJANA – V očeh mnogih je za nogometaše Brazilije tako rekoč že rezerviran letošnji naslov svetovnih prvakov, a bo vendarle treba nekaj vprašati tudi njihove tekmece. V četrtfinalu svetovnega prvenstva so to Belgijci, ki imajo s svojim tako imenovanim zlatim rodom igralcev prav tako ambicije, da pridejo do vrha. Odlično so odprli turnir, imajo same zmage, tako kot še samo Urugvaj, samozavest moštva je na vrhuncu, preberemo lahko niz imen fantastičnih igralcev, rdeči vragi so zreli za največji podvig. Vprašanje je le, ali jim bodo to dopustili petkratni šampioni sveta.

Selektor seleçaa Tite je ostal zvest svoji napovedi, da bo rotiral nosilce kapetanskega traku. Tokrat bo ta čast pripadla osrednjemu branilcu Mirandi, ki je bil prvi med enakimi že na tekmi proti Srbiji. Na položaju levega bočnega branilca bo po lažji poškodbi spet igral Marcelo, čeprav ga je uspešno zamenjal Filipe Luis. »V naši napadalni tretjini igrišča smo individualno zelo močni in spretni. To ves čas ponavljam svojim igralcem. Ko pridejo v to območje, morajo izkoristiti svojo ustvarjalnost,« zatrjuje Tite, ki je še poudaril: »To bo velika tekma. Obe ekipi se ponašata z lepo igro. Belgija ima odlične igralce in vrhunskega trenerja. Vselej sem jih uvrščal v skupino kandidatov za naslov in tako je tudi zdaj.« Zanimivo bo videti, kako se bodo Belgijci lotili prvega zvezdnika tekme Neymarja, ki je tarča kritik zaradi simuliranja prekrškov.
 

Sanjska tekma za rdeče vrage


Tudi v tem obračunu si bodo nasproti stali klubski tovariši. Fernandinho, Gabriel Jesus na eni strani proti Kevinu De Bruyneju in Vincentu Kompanyju (vsi Manchester City) na drugi. Za zmago in prestiž v slačilnici Chelseaja se bosta podala tudi Willian in Eden Hazard v polju, iz belgijskih vrat ju bo nadzoroval Thibaut Courtois. V belgijski vrsti računajo predvsem na 27-letnega plejmejkerja Hazarda, ki je znan po tem, da je zatajil vselej, ko je šlo zares na velikem turnirju. Tako je bilo na SP 2014, ko je zaradi skromnega prispevka predčasno končal (z menjavo) četrtfinalno tekmo proti Argentini (0:1) v 75. minuti, neviden je bil tudi v četrtfinalnem dvoboju z Walesom na euru 2016 (1:3). Hazard naj bi zdaj kritikom zaprl usta. »Za naše igralce je to sanjska tekma. V tej tekmi ne bo veliko skrivnosti. Moramo se kar najbolje braniti in potem kaznovati tekmece, ko bomo imeli žogo v svoji posesti. Tako preprosto je to in ta ekipa je pripravljena na to,« je dejal selektor Belgije, Španec Roberto Martinez.

Ne pozabimo, Belgijci so najučinkovitejši na tem turnirju z 12 zadetki, centralni napadalec Romelu Lukaku je s štirimi zadetki drugi na lestvici strelcev. Brazilija in Belgija sta se udarili v osmini finala SP 2002, Južnoameričani so zmagali z goloma Rivalda in Ronalda, pri 0:0 pa je bil razveljavljen gol Belgijca Marca Wilmotsa, ko je po milo rečeno sporni oceni sodnika Petra Prendergasta storil prekršek nad Roquejem Juniorjem. Se bo danes Belgijcem odpravila ta krivica? 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije