Šok: slovenska športnica dopingirana na olimpijskih igrah?

Metalka kopja Martina Ratej je začasno suspendirana, čeprav zanika, da je jemala prepovedana poživila.
Fotografija: Matina Ratej. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Matina Ratej. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Analiza je pri udeleženki olimpijskih iger v Londonu, metalki kopja Martini Ratej pokazala prisotnost metabolita klostebola, ki je na prepovedani listi Svetovne protidopinške agencije in sodi med eksogenične anabolične androgene steroide, so sporočili iz Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS). Gre za ponovno analizo vzorcev športnikov, ki so nastopali na letnih olimpijskih igrah v Londonu leta 2012. 

Vodstvo OKS je Ratejevo v skladu s protidopinškimi pravili Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) takoj pisno seznanilo z ugotovitvami iz Lozane. Prav tako z njenimi pravicami v zvezi z omenjenim primerom. Ratejeva je zahtevala odprtje in analizo B-vzorca in svojo odločitev sporočila mednarodni testni komisiji 6. marca 2020. Ratejeva je začasno suspendirana, če se ji bo v nadaljevanju postopka dokazala uporaba dopinga, pa jo čaka kazen Mednarodne atletske zveze.

Tedaj je imela operacijo

Za STA je Ratejeva povedala tole: »Šokiralo me je, ko sem to izvedela, saj prepovedanih poživil nisem jemala. V tistem obdobju sem imela operacijo, zato menim, da je lahko le tako omenjeno sredstvo prišlo v moje telo. O vsem tem imam pripravljeno tudi obsežno zdravstveno dokumentacijo in dokazila.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije