KOŠARKA

Novi šef Olimpije že dela red v ekipi

Aleksandar Nikitović se bo danes v Stožicah predstavil ljubljanski publiki. Postavil je nova pravila, od košarkarjev pričakuje višjo stopnjo zbranosti.
Fotografija: Aleksandar Nikitović je prišel v Petrol Olimpijo po trenersko uveljavitev na evropski sceni. Foto: Drago Perko
Odpri galerijo
Aleksandar Nikitović je prišel v Petrol Olimpijo po trenersko uveljavitev na evropski sceni. Foto: Drago Perko

LJUBLJANA – »Upam, da nismo prepozno zamenjali trenerja. Sicer pa smo se z Zoranom Martićem zelo korektno razšli,« je na predstavitvi novega trenerja Petrol Olimpije začel direktor kluba Roman Lisac. »Poskušali smo priti do slovenskega trenerja, govoril sem z Juretom Zdovcem in Tomom Mahoričem. Zdovc mi je v dolgem pogovoru lepo povedal, da ni mogoče hkrati uspešno igrati v treh oziroma štirih tekmovanjih. Bilo je tudi nekaj tujih kandidatov, na koncu smo se odločili za Aleksandra Nikitovića, pomagal mu bo Goran Tadić, Mirko Pavlović pa bo moj svetovalec in koordinator,« je Lisac na en mah predstavil nove obraze v strokovnem vodstvu Petrola Olimpije.

Definirati vloge

»Odkar smo tu, delamo po 18 ur na dan. Čim prej bi radi stabilizirali ekipo. Tu smo zato, da pomagamo. Po prvi tekmi je jasno, da so igralci zmedeni, da nimajo definiranih vlog. Zato je treba to rešiti. Ko ima košarkar jasno vlogo, lahko za svoje delo odgovarja. Poleg tega sem uvedel nova pravila, saj se ni vedelo, kaj točno lahko kdo počne. Pa ne mislim le na tekmo. Bistveno je, da so igralci osredotočeni, na tekmi, na treningu in med pripravo na tekmo. Tega do zdaj ni bilo,« opozarja 39-letni strokovnjak. Nikitović je že na uvodni tekmi v Istanbulu, šlo je za 7. krog lige prvakov, pokazal, da ne bo trpel zvezdništva v ekipi in da bo on šef, ne pa posamezni igralci. Očitno je bilo, da se je že med tekmo sporekel z branilcem Scottiejem Reynoldsom, ki v drugem polčasu sploh ni več igral. »Pred tekmo smo postavili določena pravila, a se jih ni držal. Ni bil dovolj zbran, zato v nadaljevanju tekme sploh nisem računal nanj,« je Nikitović poslal jasen signal vsem svojeglavim igralcem.

Brez okrepitev

Danes ob 19. uri ga čaka domača premiera, v goste prihaja beograjski FMP z Maticem Rebcem. »V ligi ABA nismo na mestu, ki bi si ga zaslužili. Olimpija mora in zmore višje. To je naša naloga. Je pa ritem neusmiljen in oster. V januarju nas v štirih tekmovanjih čaka 21 tekem in še potovanja. To je huje kot v ligi NBA, zato bomo ekipo razdelili in jo pripravljali za tekme v domačem prvenstvu, osrednji del moštva pa bo igral v ligi ABA in ligi prvakov. Drugače ne gre,« o realnosti in preobremenjenem urniku razmišlja Nikitović. Direktor Lisac je tudi napovedal, da ni sredstev, da bi kupili nove igralce. Nikitović ima pogodbo do konca sezone. Če se izkaže, mu jo bodo podaljšali. »Ne bojim se, da me bodo odpustili. Ne bojim se porazov. Prišel sem, ker so se poklopile želje Olimpije in moje ambicije. Vesel in ponosen sem, ker sem prišel v organiziran in urejen klub,« je srbski trener še polaskal novim delodajalcem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije