MUNDIAL

Ganci in Srbi izganjajo hudiča

Na mundialu zadnje tekme skupinskega dela. Gana bi se maščevala Urugvajcem, Srbija Švicarjem.
Fotografija: Aleksandar Mitrović (desno) je proti Švici v Kaliningradu pred štirimi leti (1:2) dosegel svoj prvi gol na mundialih. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksandar Mitrović (desno) je proti Švici v Kaliningradu pred štirimi leti (1:2) dosegel svoj prvi gol na mundialih. FOTO: Reuters

Že jutri bosta v Katarju na sporedu uvodni tekmi osmine finala med Nizozemsko in ZDA ter Argentino in Avstralijo, za ogrevanje pa mundial danes ponuja dramatičen razplet v skupinah G in H, kjer sta na varnem zgolj Brazilija in Portugalska z že potrjenima vizumoma za odločilni del tekmovanja. Gana se lahko po 12 letih čakanja vendarle maščuje Urugvaju na odločilnem dvoboju skupine G.

Dvoboj četrtfinala SP 2010 v Južni Afriki, ki ga je s svojo obrambo (z roko!) na črti vrat zaznamoval urugvajski napadalec Luis Suarez, še vedno skeli in bo gotovo še dodaten motiv za gansko izbrano vrsto, ki ji že neodločen izid – seveda v primeru, da Portugalska ne izgubi z Južno Korejo – zagotavlja napredovanje.

»Jaz nisem kriv, saj nisem tisti, ki je zapravil enajstmetrovko,« je na novinarski konferenci dejal Suarez, čigar obrambi je v Južni Afriki sledila izključitev, napadalec Asamoah Gyan pa je zapravil najstrožjo kazen, ki bi globoko v sodnikovem podaljšku Gani verjetno prinesla zgodovinsko uvrstitev v polfinale. Petintridesetletnega napadalca v Gani bojda primerjajo celo s hudičem, medtem ko z rojaki ob zgolj eni osvojeni točki še čaka na prvi gol letošnjega SP.

Podoben status kot Suarez v Gani ima v Srbiji švicarski zvezdnik Xherdan Shaqiri, ki je skupaj s švicarsko-kosovskim rojakom Granitom Xhako na mundialu v Rusiji premagal srbske orle in jih ujezil z oponašanjem (albanskega) orla na zelenici. Srbom z dvema točkama zaostanka igra le zmaga, oboje pa bo v skupini G zanimal tudi razplet dvoboja med Brazilijo in Kamerunom, slednji bi se s tremi točkami ravno tako lahko prebil med 16 najboljših reprezentanc na svetu.

Niso roboti

»Kot smo predvideli, bo tretja tekma odločala o zadnjem potniku v osmino finala, Brazilija je namreč druga dimenzija. Vsi imamo čustva, saj nismo roboti. Fantje bodo dali vse od sebe in želim si poštenega boja,« je tekmo napovedal selektor Srbije Dragan Stojković, ki kar težko brzda motivirane varovance. Po poročanju srbskih medijev naj bi se stepla vezist Nemanja Gudelj in napadalec Luka Jović, ki sta se s posmehom že odzvala na družabnih omrežjih, medtem ko je moral napadalec Dušan Vlahović odgovarjati na vprašanja o domnevni aferi s soprogo vratarja Predraga Rajkovića. Vse skupaj je označil za izmišljotine in napovedal tožbe.

Precej bolj mirno je v taborih Brazilije in Portugalske. Brazilski zvezdnik Neymar po poškodbi gležnja, ki jo je utrpel na tekmi s Srbijo, sicer še ni nared, selektor Tite pa naj bi močno premešal enajsterico za spopad s Kamerunom. Karioke že vedo, da jim prvo mesto v skupini prinaša morebiten spopad z Argentino v polfinalu, a tudi obvoz Anglije in Francije vse do finala, medtem ko si Portugalci izmed trojice Švica-Srbija-Kamerun v osmini finala verjetno najbolj želijo četo Dragana Stojkovića, ki jih je z zmago v Lizboni lani tako dramatično poslala v dodatne kvalifikacije. 

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije