POGLED PROTI EP

Treba bo dvigniti miselnost in jo spraviti na drugo raven

Luka Janežič na dvoranskih atletskih nastopih pogleduje proti EP v Glasgowu. Tam bo dvakrat peti na prvenstvu stare celine na prostem startal na kolajno.
Fotografija: Luka Janežič je slovenski adut kraljice športov. FOTO: Jure Eržen
Odpri galerijo
Luka Janežič je slovenski adut kraljice športov. FOTO: Jure Eržen

LJUBLJANA – Kraljica športov kljub zimskemu času ne spi. Od 1. do 3. marca bo namreč v Glasgowu evropsko prvenstvo v dvorani, eden od potnikov na to tekmovanje pa bo slovenski rekorder v teku na 400 m Luka Janežič. Triindvajsetletnik je doslej v zimski sezoni pod dvoranskim stropom najhitreje tekel 26. januarja na Dunaju, s 46,13 sekunde je že takoj v prvo potrdil normo (47,40) za glasgowsko tekmovanje. Le za 11 stotink je tudi zaostal za slovenskim rekordom (46,02), doseženem lani 27. januarja prav tako v avstrijski metropoli. Je pa Janežič, peti z lanskega evropskega prvenstva na odprtem v Berlinu, na tem mestu je bil tudi na EP 2016 v Amsterdamu, konec januarja s še petnajstimi tekmovalci in tekmovalkami podpisal pogodbo z Atletsko zvezo Slovenije. V denarju je sicer od zveze leta 2016 prejel 10.500 evrov, leto pozneje 9500, lani devet, letos pa je znesek, ki mu bo izplačan, 11.000 evrov.

»Od leta 2016 je šel denarni prispevek sicer malce navzdol, zdaj pa so na zvezi nam v vrhunski selekciji zagotovili po 11.000 evrov na sezono. To je več kot lani, kar je v redu. Vsi atleti smo lahko zadovoljni, da je finančnih sredstev več. Menim, da jih bomo vsi porabili v dober namen. Dobili smo dvorano, v Ljubljani je sicer še ni, a Slovenija je tako majhna, da za treninge to ni velika težava. Stvari gredo v pravo smer, vedno je dobro še več in več, a menim, da moramo biti kar zadovoljni s tem, kar ta čas imamo,« je navrgel Vodičan, državni rekorder na 400 m na odprtem s časom 44,84. Atletska dvorana v Češči vasi je velika pridobitev, za EP na Škotskem pa se v močni konkurenci brusi v tujini. Član celjskega Kladivarja je 1. februarja v Franciji v Val-de-Reuilu tekel 47,28, 6. v poljskem Torunu pa s 46,46 dosegel skupno tretji izid. Zmagal je Čeh Pavel Maslak (46,19), trikratni zaporedni svetovni dvoranski prvak (2014, 2016, 2018). Ta bo v Glasgowu poskušal po letih 2013, 2015 in 2017 še četrtič postati evropski dvoranski šampion. Luka je nato 8. februarja v Madridu v teku na dva dvoranska kroga zasedel drugo mesto s časom 46,55 sekunde. Zmagal je Američan Nathan Strother (46,21), za katerim je Janežič z dosežkom 47,04 kot drugi v soboto za 0,59 sekunde zaostal tudi v Birminghamu.

Prva želja zdravje

Za sezono se je treba seveda pravšnje natrenirati. »Bistvenih stvari v pripravah za novo sezono s trenerjem Rokom Predaničem nisva spreminjala. Zato, ker sem doslej dobro tekel in vedno tudi izboljšal svoj osebni rekord. Zato se držimo tega, kar nekako deluje. Zagotovo je prva želja ta, da bi bil zdrav. Lani je bilo kar veliko težav s poškodbami, prvič doslej, tako da si letos resnično želim, da gre sezona skozi brez zdravstvenih težav,« je navrgel Luka. Seveda pa ima za atletiko najboljših Evropejcev pod streho v največjem škotskem mestu svoje cilje. »Cilj, zdaj že moram reči, je seveda seči po najvišjih mestih. Na evropskih prvenstvih na odprtem sem bil že dvakrat peti, počasi je treba dvigniti miselnost, jo spraviti na drugo raven in startati pač na kolajno,« je menil. Od 27. septembra do 6. oktobra pa bo svetovno prvenstvo na odprtem v Dohi. »To bo povsem druga tekma, seveda bo spet treba počakati na to, kako se bom znašel na tekmovanjih na prostem. Na SP še nisem tekel v polfinalu, to je realen cilj, vse pa je odvisno od tega, kako bom pripravljen. Če bom odtekel 44 sekund in nekaj nizkih desetink, je možno tudi kaj drugega,« je sklenil slovenski adut kraljice športov. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije