Dončiću polka, Čančarju prvi točki

Koprčan ob zmagi v Los Angelesu postal 11. slovenski strelec v ligi NBA. Marko Milič je pred 22 leti evforično objemal tekmece po svojem prvencu.
Fotografija: Vlatko Čančar je le dočakal svoj trenutek. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Vlatko Čančar je le dočakal svoj trenutek. FOTO: Reuters

V 28. tekmi košarkarjev Denverja v sezoni je končno prišel na svoj račun tudi Vlatko Čančar s svojima prvima točkama v ligi NBA. Le 58,2 sekunde pred koncem derbija zahodne konference z LA Lakers je zadel dva prosta meta, s katerima je potrdil zmago s 128:104 svojega moštva. Gostitelji brez poškodovanega LeBrona Jamesa niso bili enakovredni tekmeci.

Čančar je na ta dan čakal vse življenje, še preden ga je Denver izbral na naboru NBA 2017 kot 49. po vrsti in avgusta letos podpisal triletno pogodbo, ki mu bo v tej sezoni navrgla 1,518 milijona dolarjev. Med 8. novembrom in 8. decembrom se je kalil v podružničnem moštvu Erie BayHawks v razvojni G-ligi, po vrnitvi v glavno Denverjevo zasedbo pa moral potrpeti še na sedmih tekmah, preden ga je trener Michael Malone prvič poslal v ogenj. In po osebni napaki Quinna Cooka statistika 22-letnega Koprčana v ligi NBA ni več prazna. Z dvema točkama je postal 11. v Sloveniji rojeni košarkar, ki se je vpisal med strelce v elitni ameriški ligi, na prvi pogled droben trenutek pa mu bo ostal v večnem spominu. Tako kot je Marku Miliču prvi slovenski koš v ligi NBA. Dosegel ga je 6. novembra 1997 ob zmagi njegovega Phoenixa nad New Jerseyjem s 111:99.

Dallas izgubil že dobljeno

»Najprej bi čestital Vlatku ob njegovem mejniku, saj se ni lahko uveljavljati v ligi NBA, če prideš vanjo skozi stranska vrata. Dokazovati se moraš na vsakem treningu, imeti veliko potrpljenja, ko na tekmah igrajo drugi, in biti pripravljen na občasno selitev v G-ligo. Ko spremljamo Luko Dončića, se vse skupaj zdi preprosto, pa ni,« danes razmišlja Milič, ki ima svoj prvenec še vedno pred očmi. »Bilo je pred koncem tekme, spremljal pa me je branilec Sam Cassell, ki je pred tem osvojil dva šampionska prstana s Houstonom (in leta 2008 še z Bostonom – op. p.). Svoj edini koš sem dosegel z zabijanjem in po njem sem bil tako evforičen, kot da je šlo za odločilni točki za naslov prvaka. Od navdušenja sem Cassella kar objel in skupaj sva padla med reklame. Le debelo me je gledal, saj se mu ni sanjalo, kaj se dogaja,« se spominja prvi Slovenec v ligi NBA.

Dončić je zaradi načetega gležnja izpustil četrto zaporedno tekmo, ki pa je bila najbolj nenavadna doslej. Dallas je namreč pred večjo skupino slovenskih navijačev v narodnih nošah, ki so ob polčasu zaplesali ob ritmih polke, vodil s 85:55, zadnjih 12 minut tekme pa izgubil z 22:55, čeprav so tudi gostitelji nastopili brez dveh članov svoje udarne peterke Pascala Siakama in Marca Gasola

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije