Spremljamo dogajanje

Na javnih prireditvah bodo ponovno obvezne zaščitne maske

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: NIJZ je zaradi epidemiološke situacije v dogovoru s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju proti covidu-19 osebam nad 50 let. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
NIJZ je zaradi epidemiološke situacije v dogovoru s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju proti covidu-19 osebam nad 50 let. FOTO: Leon Vidic/Delo

21.49 Na javnih kulturnih prireditvah bodo ponovno obvezne zaščitne maske

Vlada je na današnji dopisni seji izdala več odlokov za zajezitev širjenja covida-19. Novosti med drugim prinašajo ponovno uvedbo zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Za taksiste bo test PCR veljal 72, hitri test pa 48 ur. Spremembe bodo začele veljati v ponedeljek.

Vlada je izdala odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov. V novem gradivu se določa izpolnjevanje pogoja prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT) za izvajanje avtotaksi prevozov in obratovanje žičniških naprav. Odlok med drugim določa, da bo izpolnjevanje pogoja testiranja odslej mogoče z dokazilom o negativnem rezultatu testa PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa, ali hitrega testa, ki ni starejši od 48 ur.

Enako bo veljalo za ponudnike in potrošnike v dejavnosti ponujanja in prodajanja blaga in storitev na področju voznikov in vozil.
Novi odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Sloveniji pa na javnih kulturnih prireditvah znova uvaja uporabo zaščitnih mask. Izjema so nastopajoči, je navedeno v sporočilu po dopisni seji vlade.

16.45 NIJZ starejše od 50 let kot skupino z večjim tveganjem posebej pozval k cepljenju

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je zaradi epidemiološke situacije v dogovoru s cepilnimi centri in ministrstvom za zdravje pripravil poziv k cepljenju proti covidu-19 osebam nad 50 let. Kot so zapisali na NIJZ, je zanje še posebej pomembno, da so v čim večji meri zaščiteni, saj gre za skupino z večjim tveganjem za težji potek bolezni.

Po navedbah inštituta so jih k pripravi vabil pozvali na ministrstvu za zdravje, podatke o tistih, ki še niso bili cepljeni in njihove kontaktne podatke pa so pridobili iz Centralnega registra podatkov o pacientih, in sicer na podlagi zakona o zbirkah s področja zdravstvenega varstva.

Splošna uredba o varstvu podatkov ob upoštevanju določenih omejitev dopušča možnost obdelave osebnih podatkov za druge namene od tistega, zaradi katerega so bili zbrani. V tem primeru gre zgolj za pošiljanje vabil osebam, ki še niso bile cepljene, zaradi zaščite življenjskih interesov posameznika oziroma javnega interesa.

Pandemija covida-19 je korenito spremenila naša življenja in cepljenje je v tem trenutku po navedbah NIJZ najbolj učinkovit ukrep za njeno uspešno zajezitev. Cepljenje predstavlja najboljšo zaščito pred covidom-19 ter težavami, tveganji in posledicami, ki jih bolezen prinaša. »S cepljenjem bo vsak izmed nas prispeval ne le k zaščiti sebe in drugih, temveč tudi k rešitvi izjemno velikega problema, ki že predolgo hromi naša življenja,« so zapisali.

V prihajajočih mesecih lahko ponovno pričakujemo intenzivnejše kroženje novega koronavirusa med populacijo, predvsem bolj nalezljive različice delta, zato je odločitev za cepljenje proti covidu-19 izjemno pomembna, poudarjajo na NIJZ. Kot dodajajo, se virusom lahko okuži vsak, bolezen pa je še zlasti tvegana pri nekaterih skupinah prebivalstva, med katere spadajo tudi starejši od 50 let.

16.00 V Franciji po zaostritvi pravil okrepitev cepljenja proti covidu-19

Strožja pravila za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in napovedana ukinitev brezplačnih testov so v Franciji privedli do okrepitve cepljenja. Vsaj odmerek cepiva proti covidu-19 je prejelo 67 odstotkov prebivalstva, medtem ko je 56 odstotkov v celoti cepljenih, so danes sporočile francoske zdravstvene oblasti.

Med vsemi prebivalci, starejšimi od 12 let je prvi odmerek cepiva v državi prejelo 78 odstotkov prebivalcev, 65 odstotkov pa je že popolnoma cepljenih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub napovedanemu obveznemu celjenju za vse zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše v državi je stopnja precepljenosti med njimi zaenkrat zgolj 70 odstotna, kar je po mnenju pristojnih oblasti prenizko.

Medtem se je rast okužb in povečevanje števila pacientov v bolnišnicah upočasnilo, pri čemer so izjema čezmorska ozemlja, ki jih je zadnji val pandemije močno prizadel. Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev je bila konec prejšnjega tedna za celotno državo 236.

Ta konec tedna v Franciji znova pričakujejo množične proteste proti strogim določilom glede cepljenja. Poleg tega so številni nezadovoljni zaradi covidnega potrdila, ki je od začetka tedna v Franciji med drugim potrebno za obisk kavarn, restavracij ter potovanja z letali in medkrajevnimi vlaki.

S potrdilom prebivalci dokazujejo, da so cepljeni proti covidu-19, da so to bolezen preboleli ali pa da imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

13.45 Sindikat opozoril na pritiske na necepljene zaposlene v gostinstvu in turizmu

Zaradi uvedbe plačljivih testiranj po 23. avgustu je vse več pritiskov na zaposlene v dejavnosti gostinstva in turizma, ki še niso preboleli covida-19 in ki se še niso cepili, so opozorili v Sindikatu delavcev gostinstva in turizma Slovenije. Delodajalce so pozvali, naj ne zavajajo zaposlenih, da si bodo testiranje morali plačevati sami. »Svoboda odločitve o skrbi za svoje zdravje je odgovornost vsakega posameznika, zato je vsaka prisila, postavljanje pogojev in represija s strani oblasti in delodajalcev nedopustna,« so v pismu direktorju Turistično-gostinske zbornice pri Gospodarski zbornici Slovenije Fedji Pobegajlu ter predsedniku sekcije za gostinstvo in turizem pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) Blažu Cvaru zapisali na sindikatu.
Pozvali so ju k obveščanju delodajalcev, da zaposlenim podajo prave informacije glede prostovoljnosti cepljenja in glede dejstva, da so nosilci stroškov testiranja delodajalci. Kot so izpostavili, 14. člen zakona o varnosti pri delu določa, da delodajalec stroškov testiranja ne sme prevaliti na zaposlene. Čas, ki je namenjen testiranju, mora obenem šteti v delovni čas.

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


V sindikatu so opozorili tudi na primere s terena, kjer so delodajalci začeli z ustrahovanjem še neprebolelih in necepljenih delavcev v gostinstvu in turizmu. Proti njim so sprožili postopke pri pristojnih institucijah. Delodajalce ob tem pozivajo, da se zaposlenim, ki se ne bodo cepili, ne grozi in sili v cepljenje. »Govorimo o ljudeh, ne o številkah, s katerimi se kalkulira, koliko bo treba plačati za testiranje zaposlenih. Govorimo o delavkah in delavcih, ki so soustvarjalci uspešnega poslovanja družb in dobičkov ter soustvarjalci uspešnih zgodb v turizmu,« so poudarili. Znova so opozorili tudi na neenakopravno obravnavo zaposlenih glede testiranj. S 23. avgustom se bodo morali zaposleni v turizmu in gostinstvu vsakih 48 ur testirati s hitrimi antigenskimi testi ali vsakih 78 ur s testi PCR. Medtem v nekaterih storitvenih dejavnostih ali v proizvodnji, kjer skupaj dela več sto delavcev, testiranje sploh ni bilo obvezno ali pa so morali to delavci storiti le enkrat na mesec. Prav tako so ponovno problematizirali preverjanje pogoja PCT (prebolel, cepljen, testiran) s strani gostinskih delavcev. Gre za nesprejemljivo dodatno nalogo že tako obremenjenih delavcev, so zapisali.

11.08 OZS: Stroške testiranj naj krije država

Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) je na stroko in vlado naslovila prošnjo, da za zajezitev epidemije covida-19 sprejmeta ukrepe, ki bodo bolj življenjski in lažje izvedljivi. V zbornici menijo, da bi bilo treba tedensko testiranje zaposlenih odpraviti, v vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država, in ne delodajalec. Kot so danes v sporočilu za javnost opozorili v OZS, številni obrtniki in podjetniki ter njihovi zaposleni opozarjajo, da stroškov hitrih testov ne bodo zmogli pokriti, poleg tega pa je testiranje zaposlenih vsakih 48 ur tudi organizacijsko težko izvedljivo.

FOTO: Uroš Hočevar/Delo
FOTO: Uroš Hočevar/Delo


»Seveda si vsi v malem gospodarstvu želimo, da ne bo novega vala epidemije in da bomo lahko normalno poslovali. V storitvenih dejavnostih medtem že zdaj veljajo strogi zaščitni ukrepi, prav tako pa ni nikakršnih dokazov, da bi bile te dejavnosti kadarkoli vir okužb. Zato menimo, da bi morali večkrattedensko testiranje zaposlenih odpraviti, saj to predstavlja organizacijsko in finančno breme. V vsakem primeru pa mora stroške testiranj nositi država, in ne delodajalec,« pravi predsednik OZS Branko Meh. Meh pri tem tudi poudarja, da v zbornici podpirajo cepljenje, vendar pa po njegovih besedah delodajalci ne morejo prisiliti svojih zaposlenih, da se cepijo. Novi, še strožji ukrepi pri opravljanju dejavnosti pa vse bolj skrbijo tudi frizerje in kozmetike, ki svarijo, da bi lahko se zaradi tega znova povečalo dela na črno v teh dejavnostih. Pri delu na črno pa strogih zaščitnih ukrepov nihče ne upošteva, opozarjajo v zbornici.
 
09.51 V četrtek potrdili 199 novih okužb, delež pozitivnih 10,8-odstoten

Ob 1841 opravljenih PCR-testih so v četrtek potrdili 199 novih okužb, delež pozitivnih je 10,8-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. Poleg tega je bilo opravljenih še 23.093 hitrih antigenskih testov. V bolnišnični oskrbi je 40 oseb, od tega osem na intenzivni negi. Sedemdnevna incidenca znaša 165,3, štirinajstdnevna pa 94. V državi je polno cepljenih 845.534 prebivalec oziroma 40,1 odstotka vseh. 09.07 V ZDA nosečnicam svetujejo cepljenje proti covidu-19, rizičnim osebam pa poživitveni odmerek

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je v četrtek odobrila poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 družb Pfizer in Moderna za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. Že pred tem pa je Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) priporočil cepljenje tudi nosečnicam in doječim materam, poročajo tuje tiskovne agencije. V ZDA bodo osebe z oslabljenim imunskim sistemom dobile možnost poživitvenega odmerka. S tem želijo zaščititi predvsem prejemnike organov in tiste, pri katerih so diagnosticirali podobno stopnjo oslabljenega imunskega sistema.

»Država je vstopila v nov val pandemije covida-19 in FDA ve zelo dobro, da hujši potek bolezni najbolj grozi ljudem z oslabljenim imunskim sistemom,« je povedala predstavnica FDA Janet Woodcock. Poživitveni odmerek bi tako lahko dobilo manj kot tri odstotke prebivalstva ZDA. CDC bo danes predvidoma razpravljal o dodatnih priporočilih za osebe z oslabljenim imunskim sistemom. CDC je ta teden cepljenje priporočil tudi nosečnicam in doječim materam. Priporočilo velja tudi za tiste ženske, ki si želijo zanositi. Glede na novo študijo s skoraj 2500 nosečnicam so ugotovili, da cepljenje s cepivi družb Pfizer in Moderna pred zanositvijo ali v prvih 20 tednih nosečnosti ne vodi v večjo ogroženost in možnost splava. Zagotovili so, da so cepiva varna in učinkovita. Kakršnikoli poznani ali možni stranski učinki po cepljenju pa so zanemarljivi v primerjavi s prednostmi cepljenja, so dodali. V ZDA so v zadnjih tednih opazili povečano število nosečnic s težjim potekom covida-19.

Doslej je v ZDA v celoti cepljenega 50,3 odstotka prebivalstva. V povprečju v državi dnevno potrdijo okoli 110.000 novih okužb, pred prihodom različice delta jih je bilo v nekem obdobju po okoli 10.000 na dan. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Doslej je v ZDA v celoti cepljenega 50,3 odstotka prebivalstva. V povprečju v državi dnevno potrdijo okoli 110.000 novih okužb, pred prihodom različice delta jih je bilo v nekem obdobju po okoli 10.000 na dan. FOTO: Lucy Nicholson/Reuters


07.30 V Južni Koreji pozivi za delo od doma

Južnokorejski premier Kim Bu Kjum je v petek ljudi pozval, naj čim bolj omejijo oziroma zmanjšajo počitniška potovanja, podjetja pa je prosil, naj ljudem dajo priložnost za delo od doma, njegove besede povzema Guardian. To je pozval v luči poslabšanja epidemiološke situacije v četrtem valu in pomanjkanja cepiva. Širjenje te bolj nalezljive različice delta, ki zdaj v tej azijski državi že prevladuje, se je povečalo, ko organi za sledenje stikov niso mogli več spremljati prenosov v času največje poletne sezone potovanj med domačini. Korejska agencija za nadzor in preprečevanje bolezni je v četrtek poročala o 1990 novih okužbah, predvčerajšnjim pa so poročali o največjem dnevnem porastu – 2223. Od začetka julija se je število dnevnih primerov na novo odkritih okužb prvič povzpelo nad 1100 in se od takrat povečuje, a po besedah vlade trenutni val okužb še ni dosegel vrhunca.
 
07.20 Na Tajskem že drugi dan zapored rekordno število okužb

S 23.418 novimi primeri okužb Tajska spet – že drugi dan zapored – poroča o rekordnem številu novih okužb, poroča Guardian. Skupno število okuženih je 863.189, ta azijska država pa se trenutno sooča z največjim izbruhom koronavirusa doslej. Umrlo je še 18 bolnikov s covidom-19, število vseh smrtnih žrtev se je tako povečalo na 7126.

07.00 Pred začetkom šolskega leta organizirana cepljenja za mlade proti covidu-19

Pred začetkom novega šolskega leta so po več mestih že povabili mlade k cepljenju proti covidu-19. Trenutno se lahko proti covidu-19 cepijo starejši od 12 let, za mlajše cepivo še ni registrirano. Sicer pa je z enim odmerkom cepljenih 13,7 odstotka, z dvema pa dobrih 8,4 odstotka mladostnikov, starih od 12 do 18 let. Okužbe z novim koronavirusom so trenutno najpogostejše v starostni skupini od 15 do 24 let, med njimi je polno cepljenih 31 odstotkov prebivalcev. Po pojasnilih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je med mladimi največ okužb zaradi njihovega obnašanja in predvsem tesnejšega druženja, ne pa ker bi bili bolj dovzetni za okužbo s trenutno prevladujočo različico delta. Pristojni pozivajo k čim večji precepljenosti proti covidu-19, zlasti ob naraščanju števila okuženih ter prihajajoči jeseni, ko se tudi začne novo šolsko leto.

Cepljenje mladostnikov proti covidu-19 je pomembno za obvladovanje epidemije. Kot je v sredo dodal direktor NIJZ Milan Krek, bi lahko z zadostno precepljenostjo imeli odprte tako osnovne kot srednje šole kljub največji epidemiji. FOTO: Jure Eržen/Delo
Cepljenje mladostnikov proti covidu-19 je pomembno za obvladovanje epidemije. Kot je v sredo dodal direktor NIJZ Milan Krek, bi lahko z zadostno precepljenostjo imeli odprte tako osnovne kot srednje šole kljub največji epidemiji. FOTO: Jure Eržen/Delo


Po podatkih NIJZ je v starostni skupini do 17 let z enim odmerkom cepljenih 10.106 oseb oziroma 4,4 odstotka, z dvema pa 16.425 oseb oziroma 2,7 odstotka. A proti covidu-19 se lahko glede na registracijo cepiv cepijo le starejši od 12 let, mladostnikov, starih od 12 do 18 let, pa je v Sloveniji glede na podatke Statističnega urada RS 120.278. To pomeni, da je polno precepljenih 8,4 odstotka, z enim odmerkom pa 13,7 odstotka oseb v tej starostni skupini. To je sicer najmanj med vsemi starostnimi skupinami, čeprav v zadnjih tednih po različnih mestih v državi vabijo prav mlade, naj se pridejo cepit. Tako so cepljenje mladih med drugim že omogočili v Ljubljani, Kranju, Kopru in Slovenj Gradcu. Zanje uporabljajo cepivo Pfizerja in Biontecha. Pediater in predsednik sekcije za primarno pediatrijo pri Slovenskem zdravniškem društvu Denis Baš je za STA pojasnil, da se nanj obračajo starši in mladi za nasvet, ali se cepiti proti covidu-19 ali ne. Svetuje jim cepljenje.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije