VOJNA V UKRAJINI

Ruska raketna križarka potopljena: Putinovi trdijo, da je bilo krivo neurje

Skupaj s križarko je potonilo 16 vodljivih raketnih izstrelkov dolgega dosega.
Fotografija: Ruska bojna ladja Moskva. FOTO: Alexey Pavlishak, Reuters
Odpri galerijo
Ruska bojna ladja Moskva. FOTO: Alexey Pavlishak, Reuters

»Izguba raketne križarke Moskva, ki je v četrtek potonila, je velik udarec za rusko floto v Črnem morju,« je za CNN dejal tiskovni predstavnik Pentagona John Kirby. Rusija trdi, da je ladja potonila zaradi poškodbe trupla pri eksploziji, do katere je prišlo zaradi požara, po navedbah Kijeva pa so jo zadele ukrajinske rakete. »Moskva, vodilna ladja ruske flote v Črnem morju, je bila ključen del ruskih prizadevanj za mornariško prevlado v Črnem morju, njena izguba pa bo imela posledice za ruske zmogljivosti.« Pri tem ni mogel z gotovostjo potrditi, kaj se je res zgodilo z ladjo, najverjetneje so jo zadeli z neptunom (raketa).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski v svojem rednem večernem nagovoru državljanom raketne križarke ni izrecno omenjal, dejal pa je, da so ukrajinski branilci pokazali, da lahko ruske ladje odplujejo, čeprav na dno morja.

Ruska bojna ladja Moskva. FOTO: Stringer Reuters
Ruska bojna ladja Moskva. FOTO: Stringer Reuters

Osem tednov trajajoča vojna

Rusko obrambno ministrstvo trdi, da je ladja potonila v neurju, ko so jo vlekli v pristanišče. Na krovu Moskve je bilo 16 vodljivih raketnih izstrelkov dolgega dosega. Gre za križarko, ki je ob začetku invazije na Ukrajino zahtevala predajo ukrajinskih sil na Kačjem otoku.

Potopitev ladje predstavlja nov udarec Rusiji, ki je računala, da bo v Ukrajini svoje cilje dosegla v nekaj dneh, sedaj pa vojna traja že osem tednov, Rusi pa so morali odnehati od poskusa osvojitve Kijeva. Za Ukrajince je to legendarni trenutek upora Rusom, ki jim daje krila v obrambi. Potopitev Moskve je obliž na rano ob dogodkih v Mauripolu, kjer naj bi se po navedbah Rusije predalo več kot 1000 vojakov. Ukrajinci trdijo, da se bitka za Mauripol, kjer je ujetih okrog 100.000 civilistov, nadaljuje.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije