PRAVOSLAVNI BOŽIČ

Putin odredil prekinitev ognja v Ukrajini

K prekinitvi spopadov je pred tem že pozval vodja Ruske pravoslavne cerkve.
Fotografija: FOTO: Sputnik Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Sputnik Via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin je za predvečer pravoslavnega božiča in božični dan, torej za 6. in 7. januar, obrambnemu ministru odredil prekinitev ognja v Ukrajini, so sporočili iz Kremlja. Ta naj bi trajala od 12. ure v petek do polnoči prihodnjega dne. K prekinitvi spopadov je pred tem že pozval vodja Ruske pravoslavne cerkve, patriarh Kiril.

image_alt
Odmevno v 2022: Putinovo zdravje, Titova poslednja želja in skrivnostno izginotje Mateja

»Glede na poziv njegove svetosti, patriarha Kirila, odrejam ministru za obrambo Ruske federacije, naj uvede prekinitev ognja vzdolž celotne bojne linije v Ukrajini od 12. ure 6. januarja do 24. ure 7. januarja letos,« je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v izjavi sporočila tiskovna služba Kremlja.

Pred tem je Putina k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim božičem danes pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Ta se je nato danes po telefonu pogovarjal tudi z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Putinov poziv k prekinitvi ognja med božičem označili za hinavščino

Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja, le tako bo lahko sklenila 'začasno prekinitev ognja', pa je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je poziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je danes ruskim silam odredil 36-urno enostransko prekinitev ognja v Ukrajini med pravoslavnim božičem, označil za hinavščino.

»Prvič. Ukrajina ne napada tujega ozemlja in ne ubija civilistov, kot to počne Rusija. Ukrajina na svojem ozemlju uničuje le pripadnike okupacijske vojske ...« je na twitterju zapisal Podoljak. »Drugič. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja – le tako bo lahko imela 'začasno prekinitev ognja'. Hinavščino obdržite zase,« je dodal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije