PREOBRAT

Predsednik Makedonije odločen: Sporazuma ne bom podpisal!

Ivanov je prepričan, da je Grčija izsilila vse svoje zahteve.
Fotografija: Bo Makedonija dobila novo ime? FOTO: Pixabay
Odpri galerijo
Bo Makedonija dobila novo ime? FOTO: Pixabay

SKOPJE – Makedonski predsednik Gjorge Ivanov je danes napovedal, da ne bo podpisal sporazuma z Grčijo o imenu, poroča makedonska tiskovna agencija Mia. Ivanov je v televizijskem nagovoru sporočil, da se je makedonski premier Zoran Zaev v sporazumu, ki ga je v torek sklenil z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom, odrekel dosedanjim stališčem Makedonije, da se ne bo spreminjala ustava. Ivanov je tudi zavrnil, da bi se dogovorjeno ime Severna Makedonija uporabljalo »erga omnes«, torej univerzalno za vse primere in med vsemi državami. Kot je še dejal Ivanov, je »unikaten sporazum v zgodovini človeštva« škodljiv in ponižujoč za Makedonijo ter krši njeno ustavo in zakone. Kritiziral je tudi, da je bil dosežen »na netransparenten način«.

Novo ime ni v skladu z ustavo?

»Vlada ni imela ne moči ne poguma, da bi poiskala skupno stališče in konsenz. Celotni proces je bil premalo transparenten in končni rezultat priča o tem. Besedilo je škodljivo za Republiko Makedonijo,« je dejal Ivanov, ki meni, da bi moralo biti novo ime Makedonije v okviru sedanje makedonske ustave. Menil je, da je Makedonija pristala na vse grške zahteve in ultimate. Zdaj pa je po njegovem mnenju odprtih še več vprašanj, kot jih je zaprtih, Makedonijo in njene prebivalce pa da čakajo »posledice, ki jih je nemogoče predvideti«. Dodal je še, da perspektiva članstva v EU in Natu ne bi smela biti izgovor za ta sporazum, ki po njegovem mnenju »ne prispeva k poenotenju družbe, ampak ustvarja dodatne delitve«.

Vse, kar je sveto za Republiko Makedonijo, je onečaščeno

»Grčiji je uspela izsiliti vse svoje zahteve, degradirala je naše že pridobljene pravice znotraj Združenih narodov in poteptala zapuščino naših prednikov. 73-letna pravica samoodločbe in 27 let neodvisnosti sta potlačeni. Vse, kar je sveto za Republiko Makedonijo, je onečaščeno,« je še izjavil Ivanov.

Sporazum bosta morala ratificirati parlamenta tako v Skopju kot tudi v Atenah, Ivanovove napovedi, da zakona o ratifikaciji ne bo podpisal, pa pomenijo, da bo moralo sobranje o tem zakonu odločati še enkrat. Potem bi ta zakon lahko začel veljati tudi brez podpisa predsednika.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije