POŽIVITEV

Odmevajo besede šefa SZO, ki za podaljševanje pandemije krivi bogatejše države

Sporen naj bi bil poživitveni odmerek.
Fotografija: Ghebreyesus je danes dal izjavo za javnost.. FOTO: Voranc Vogel, Delo
Odpri galerijo
Ghebreyesus je danes dal izjavo za javnost.. FOTO: Voranc Vogel, Delo

Bogatejše države, ki nameravajo vse državljane cepiti s poživitvenimi odmerki, so po prepričanju Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) odgovorne za podaljševanje pandemije. Če bi te odmerke namenili revnejšim državam, bi lahko že jeseni v vseh državah preprečili hujše izbruhe. To je danes izjavil šef organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. »Obširni programi deljenja poživitvenih odmerkov bodo pandemijo najverjetneje podaljšali, namesto da bi jo končali.« Glavni razlog je, da bodo večino odmerkov prejele države, kjer je že tako visoka stopnja precepljenosti. Ti odmerki po njegovem manjkajo v revnejših državah, kar da daje virusu priložnost, da se nenadzorovano širi in se razvija.

image_alt
Poklukar: Silvestrovanj verjetno ne bo, omejili bomo število ljudi v trgovinah

Če bi bogatejše države svoje poživitvene odmerke namenile revnejšim državam, bi bilo lahko že septembra v celoti cepljenega 40 odstotkov svetovnega prebivalstva, tako pa več kot polovica držav  tega cilja ne bo dosegla niti do konca januarja.

image_alt
Zdaj je potrjeno: tako dolgo bo veljalo covidno digitalno potrdilo

V številnih državah so v zadnjih tednih pospešili kampanje cepljenja s poživitvenim odmerkom, saj se bojijo koronavirusne različice omikron. Za zdaj so jo potrdili v najmanj 106 državah, ponekod je že prevladujoča. Ghebreyesusje pravi, da obstoječa cepiva še vedno nudijo zaščito pred hujšim potekom bolezni, tudi ob okužbi z omikronom. Večina primerov hospitalizacij in smrti je namreč po njegovem pri necepljenih.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije