VIS

Odkrili vojaško skrivnost Jadrana, posadka je brodolom preživela

Srbski potapljači so pri Visu naleteli na potopljeno bojno ladjo jugoslovanske vojske.
Fotografija: Nesrečo so zamolčali. FOTO: Potapljaški klub Triton
Odpri galerijo
Nesrečo so zamolčali. FOTO: Potapljaški klub Triton

Srbski potapljači so v hrvaških vodah v bližini otoka Vis našli izgubljeno ladjo jugoslovanske vojne mornarice. Poleg ladje, ki se je ponesrečila leta 1976, je potapljaška ekipa iz beograjskega društva Triton odkrila več bombnikov iz obdobja druge svetovne vojne, ko je bil na otoku Vis vrhovni štab partizanske vojske s Titom na čelu, prav tako je tam delovalo letališče zavezniških sil.

Potapljači so ladjo našli na 125 metrih globine. Gre za desantni nosilec tankov in polagalec min DTM 223, ki se je potopil decembra 1976 zaradi slabega vremena. Potop je preživelo vseh 25 članov posadke. Ladja je prevažala strelivo, primer pa so takrat označili za vojaško skrivnost, ki je počasi tonila v pozabo.

»Zaradi tehničnih težav sem moral precej hiteti. Skočil sem v vodo. Vidljivost na dnu je bila sedem do deset metrov. Prišel sem do objekta, a ni bil to, kar sem pričakoval. To sem videl takoj,« je o odkritju povedal potapljač Mirko Bevenja. Le dan pozneje so beograjski potapljači odkrili še prvega od ameriških bombnikov vrste B24.

Jugoslovanska vojna mornarica je imela 30 tankonosilk. FOTO: Wikipedia
Jugoslovanska vojna mornarica je imela 30 tankonosilk. FOTO: Wikipedia

Jugoslovanska vojna mornarica je bila del Jugoslovanske ljudske armade (JLA), njena naloga pa je bila obramba obal, morja, rek in jezer. Premogla je okoli 30 nosilcev tankov, ki so lahko prevažali po tri tanke ali 200 vojakov. Uporabljali so jih za prevoz vojaštva in postavljanje min. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije