POTRES

Nova Zelandija se je premaknila

Močan potres je za dva metra dvignil morsko dno. Severni in Južni otok se pomikata drug proti drugemu.
Fotografija: V bližini Kaikoure na Južnem otoku je potres dvignil morsko dno in razkril z morsko travo prekrite skale. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
V bližini Kaikoure na Južnem otoku je potres dvignil morsko dno in razkril z morsko travo prekrite skale. FOTO: Guliver/Getty Images

Novozelandska Severni in Južni otok se približujeta drug drugemu: za to je odgovornih več potresnih sunkov leta 2016, ki so dvignili morsko dno, so objavili novozelandski geologi.

Potres z magnitudo 7,8 po Richterjevi lestvici in popotresni sunki – več kot 60 so jih zaznali – so dvignili morsko dno za okoli dva metra v bližini Kaikoure na Južnem otoku in razkrili z morsko travo in majhnimi bitji prekrite skale. Poleg tega se otoka še naprej približujeta, pravi Sigrún Hreinsdóttir z geološkega instituta in še: »Cape Campbell na severovzhodnem delu Južnega otoka je po potresu skoraj 36 centimetrov bližje Wellingtonu, glavnemu mestu na južni obali Severnega otoka.« Od potresa se je Kaikoura pomaknila za približno 15 centimetrov proti vzhodu, obalno mesto Blenheim pa za ravno toliko proti severovzhodu. Premaknila se je tudi prestolnica: Wellington poslej stoji kakšnih pet centimetrov severovzhodneje.
Wellington od potresa stoji kakšnih pet centimetrov severovzhodneje. FOTO: Guliver/Getty Images
Wellington od potresa stoji kakšnih pet centimetrov severovzhodneje. FOTO: Guliver/Getty Images

Kateri od dejavnikov je povzročil to tektonsko dejavnost, je bilo težko določiti, pravijo geologi: »Vidimo vsa ta premikanja, toda poglavitnega vzroka še zdaj ne poznamo.« Geološki institut od potresa pred dvema letoma, ki je spremenil pokrajino na predelih Južnega otoka, povzročil je kar 25 prelomov, nadzira geološke premike na več krajih na Novi Zelandiji; geologi pravijo, da je bil to eden najkompleksnejših potresov, kar jih je bilo kdaj zabeleženih na svetu. »Največji prelom smo zaznali v Kekerengu, ki se je z enim delom pomaknil za približno devet metrov,« še pravijo geologi.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije