SLABA NAPOVED ZA HRVAŠKO

Nebo se bo razbesnelo, razglasili oranžno opozorilo zaradi neurja

Objavljeno 05. junij 2020 19.57 | Posodobljeno 05. junij 2020 20.19 | Piše: STA, A. L.

Pričakujejo neurje z močnim južnim vetrom in obilnim dežjem.

Simbolična fotografija. FOTO: Pixabay
Za celotno hrvaško obalo in njeno zaledje so danes razglasili oranžno opozorilo, saj pričakujejo neurje z močnim južnim vetrom in obilnim dežjem. Po napovedih vremenoslovcev je na morju pričakovati do štirimetrske valove, visoko plimovanje v nekaterih obalnih krajih in vodne trombe.

Ob obali hrvaške Istre in Kvarnerja pričakujejo veter s hitrostjo do 75 kilometrov na uro, na jugu Dalmacije pa sunke vetra do 100 kilometrov na uro, piše na spletni strani hrvaškega hidrometeorološkega zavoda. Za celotno obalo so razglasili oranžno opozorilo, kar pomeni nevarnost za ljudi.

Tudi toča je mogoča

Ponekod na morju je pričakovati do štirimetrske valove. Obala bo zato ponekod poplavljena, je poročala hrvaška televizija HTV. Omenjajo tudi možnost pojava vodnih tromb in toče.


Hrvaški vremenoslovci so napovedali za območje celotne obale obilen dež, ki naj bi prinesel med 60 in 90 litri dežja na kvadratni meter. Še posebej obilne padavine pričakujejo na območju Reke. Nalivi z grmenjem so napovedani tudi na vzhodu države v Slavoniji.
Preberite tudi:
Del Slovenije »zalit«, napoved pa, da te kap
Hrvaški avtoklub (HAK) je opozoril voznike, naj način vožnje in hitrost prilagodijo pogojem na cestah, ki so v večjem delu države mokre in spolzke. Opozorili so na možnost zemeljskih plazov ter na meglo ponekod v Gorskem kotarju.
Deli s prijatelji