OJOJ

Na Kredarici snežilo, napoved pa, da te kap

S čim smo to zaslužili?
Fotografija: Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo pet centimetrov novega snega. FOTO: Arso
Odpri galerijo
Na Kredarici je v zadnjih 12 urah zapadlo pet centimetrov novega snega. FOTO: Arso

Do uradnega začetka poletja nas sicer ločita še dobra dva tedna, a marsikdo bi si v začetku junija želel malce bolj poletnega vremena, kot ga imamo te dni. Sodeč po napovedih vremenoslovcev, se bomo morali v bližnji prihodnosti takega vremena kar navaditi.

Za zahod države je prižgan drugi najvišji alarm. FOTO: Arso
Za zahod države je prižgan drugi najvišji alarm. FOTO: Arso
V noči na petek je bilo predvsem v zahodni polovici države pestro. Zapadle so večje količine dežja, morje je poplavljalo. Padavin pa danes še ne bo konec, saj nam napovedujejo spremenljivo do pretežno oblačno vreme. Pojavljale se bodo krajevne padavine, predvsem plohe in nevihte. Še bo vetrovno. Najvišje dnevne temperature bodo od 15 do 22 stopinj, napoveduje agencija za okolje (Arso).

Na Arsu so izmerili, da je od sinoči pa do danes do 7. ure na Voglu padlo kar 227 litrov na kvadratni meter. Za primerjavo v Lendavi pa le 0,9 litra na kvadratni meter:



Vodnatost rek v zahodni in osrednji Sloveniji se je ponoči povečala do velikih in srednjih pretokov, v južnem in vzhodnem delu države pa je vodnatost še vedno mala. Pretoki rek v alpskem in predalpskem delu države še naraščajo, drugje so pretoki ustaljeni. Danes bodo pretoki rek v alpskem in predalpskem svetu še naraščali, posamezni vodotoki se lahko razlijejo na izpostavljenih predelih. Prav tako bodo naraščale večje reke v spodnjem toku. Pretoki rek na vzhodu države bodo ostali ustaljeni. Ob krajevno močnejših padavinah lahko hitreje narastejo hudourniški vodotoki tudi drugod v zahodnem in osrednjem delu države, opozarja Arso. Ob večerni plimi med 20. in 23. uro se bo morje razlivalo na izpostavljenih delih obale v višini do 10 centimetrov.

Na Kredarici pa je celo snežilo:


V soboto bo predvsem v vzhodni Sloveniji in ob morju sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bodo krajevne padavine, delno plohe. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 15, ob morju 17, najvišje dnevne od 18 do 24, na vzhodu in ob morju do 27 stopinj Celzija.

V soboto bodo narasle Mura, Drava in Sava v spodnjem toku, drugje se bo v soboto in nedeljo vodnatost rek zmanjševala. 

V nedeljo bo ob morju in na vzhodu delno sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno, predvsem v gorah na zahodu bodo krajevne padavine, delno plohe in posamezne nevihte. Še bo pihal jugozahodni veter. V ponedeljek nas bo predvidoma prešla nova vremenska fronta, ponovno bo oblačno in občasno deževno. Dež se bo razširil nad vso Slovenijo, vmes bodo tudi nevihte. V torek bodo že obdobja sončnega vremena, popoldne pa lahko še pričakujemo plohe in nevihte.

Nič kaj spodbudna napoved. FOTO: Arso
Nič kaj spodbudna napoved. FOTO: Arso

 
Od srede do sobote bo večja verjetnost za padavine v zahodni polovici Slovenije, proti vzhodu in ob morju pa bo tudi nekaj sonca. Postopno bo topleje, ob koncu obdobja bodo najvišje dnevne temperature okoli 25 stopinj Celzija, še napoveduje Arso.
 
Tudi portal Ciklon.si nam nestabilno vreme napoveduje najmanj do polovice junija, a tudi v nadaljevanju meseca naj ne bi bilo dosti bolje. Pravijo, da za zdaj ni ne duha ne sluha o kakšnem vročinskem valu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije