NAPETO

Kaos v Črni gori: blokirane ceste, neredi, ostri spopadi s policijo (VIDEO)

Napetosti so prerasle v spopade s policijo.
Fotografija: Dan pred načrtovanim ustoličenjem je v Črni gori napeto. FOTO: Stevo Vasiljevic Reuters
Odpri galerijo
Dan pred načrtovanim ustoličenjem je v Črni gori napeto. FOTO: Stevo Vasiljevic Reuters

Zaradi nedeljskega ustoličenja novega črnogorskega metropolita Joanikija v pravoslavnem samostanu v Cetinju je Črna gora na robu konflikta. Zaradi spora med srbsko pravoslavno cerkvijo (SPC), iz katere prihaja, in črnogorskimi verniki, ki si želijo samostojnost, so izbruhnili nemiri in kaos. Protestniki poskus ustoličenja doživljajo kot poskus Beograda, da potrdi svojo prevlado v Črni gori. V znak protesta so blokirali magistralo Podgorica–Cetinje. Postavili so barikade iz pnevmatik, blokirali pa so tudi krožišče pred izvozom za Cetinje. Izbruhnil je spopad s policijo, v katero so protestniki metali različne predmete, tudi kamenje. Policija je na napade odgovorila s solzivcem.



SPC je sporočil, da bo ustoličenje potekalo izključno v prisotnosti duhovništva, vernike pa so pozvali, naj na Cetinje ne prihajajo. Ustoličenja naj bi se sicer udeležil tudi novi patriarh srbske pravoslavne cerkve Porfirije, ki bo s tem na svojem prvem obisku v Črni gori.

Črnogorski premier Zdravko Krivokapić je ljudi pozval, naj ne nasedajo na provokacije, in zagotovil, da bo država vsem zagotovila varnost. Predsednik države Mile Đukanović pa je SPC pozval, naj ustoličenje prestavi kam drugam

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije