ZAKLAD

Dva tisoč let je bila nedotaknjena

Zadrski podvodni arheologi so po šestih letih raziskovanja našli potopljeno rimsko ladjo,
Fotografija: Izjemno dobro je ohranjena. FOTO: posnetek zaslona
Odpri galerijo
Izjemno dobro je ohranjena. FOTO: posnetek zaslona

Podvodnim arheologom je uspelo izjemno odkritje, na območju Sukošana so na globini le dveh metrov po šestih letih raziskav našli več kot dva tisoč let staro potopljeno leseno rimsko ladjo. Kot je povedal vodja raziskave in direktor Mednarodnega centra za podvodno arheologijo v Zadru Mladen Pešić, je bila ladja prekrita s peskom in je v neverjetno dobrem stanju, razen delov, ki so jih uničili ladijski črvi. Široka je štiri metre, doslej pa so odkrili devet metrov njene dolžine.

Vodja raziskave in direktor Mednarodnega centra za podvodno arheologijo v Zadru Mladen Pešić FOTO: FB
Vodja raziskave in direktor Mednarodnega centra za podvodno arheologijo v Zadru Mladen Pešić FOTO: FB
Arheologi so že leta 1973 v morju pri Barbirju odkrili antično luko, ki je obetala izjemne podvodne najdbe. Vendar pa so nekaj posameznih le površno dokumentirali in niso pritegnile posebne pozornosti. Pred šestimi leti pa so se lotili raziskovanja podvodnega sveta na območju rimske vile, ki je bila sicer v dveh tisočletjih popolnoma uničena, kar pa ni veljalo za podvodni svet pred njo. Pri zadnjih raziskavah je Mednarodnemu centru za podvodno arheologijo pomagal Nemški arheološki inštitut, sodelovali pa so tudi z oxfordsko univerzo.

Pešić je še povedal, da so predlani našli leseno desko z žebljem, ki je nakazoval, da se v bližini skriva nekaj večjega. »Lani smo zato odprli prve štiri lokacije in začeli raziskovati. In res smo jo našli, rimsko ladjo iz konca prvega ali začetka drugega stoletja. Večina starodavnih ladij se po potopitvi deformira, ta pa je popolnoma ohranila svojo obliko,« je navdušen Pešić.

Zadrskim podvodnim arheologom je do zdaj uspelo podrobno raziskati prvo polovico ladje, nato so jo prekrili in zaščitili s peskom in geotekstilom. Drugo leto bodo raziskave nadaljevali, Pešić je še povedal, da si zelo želijo, da bi jo dvignili iz morja in jo nekoč postavili na ogled.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije