DRAŽBA

Rekordna cena za sliko še živečega umetnika

David Hockney je največji še živeči slikar. Portret umetnika je nastal leta 1972.
Fotografija: Svojega ljubimca je naslikal v rožnatem suknjiču.
Odpri galerijo
Svojega ljubimca je naslikal v rožnatem suknjiču.

NEW YORK – V dražbeni hiši Christie's so v četrtek prodali slovito sliko britanskega umetnika Davida Hockneyja in za njo iztržili rekordnih 79,55 milijona evrov. Gre za Portret umetnika (Bazen z dvema figurama) iz leta 1972, ki je tako najdražja slika še živečega umetnika, kar so jih prodali na dražbi. Že pred prodajo so pri Christie's slutili, da se obeta rekord, vendar so ocenili, da bodo iztržili okoli 70 milijonov. Na koncu je ceno dvignil ogorčen boj med dvema kupcema.
Enainosemdesetletni David Hockney
Enainosemdesetletni David Hockney

Pred tem je rekord držal Jeff Koons, ki je svoj kip Pes iz balonov leta 2013 prodal za 52 milijonov evrov.
Portret umetnika, ki je najbolj slavna slika 81-letnega Hockneyja, je bil v lasti angleškega milijarderja Joeja Lewisa, ta je lastnik nogometnega kluba Tottenham Hotspur in strasten zbiratelj umetnin – v svoji zbirki ima dela velikanov, kot so Picasso, Chagall, Matisse in Lucian Freud.


Slika naj bi nastala na posesti v Provansi, kjer naj bi svoja poletja preživljali zvezdniki, kot so Judi Dench, Jack Nicholson, Tony Richardson in Vanessa Redgrave. Hockney je tam preživljal toplejše mesece s svojim ljubimcem in muzo, fotografom Petrom Schlesingerjem. Omenjena vila in njen bazen sta postala ozadje za njegove številne umetnine. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije