TEKMOVANJE

Branson čez nekaj mesecev v vesolje

Virgin Galactic bo končno lansiral raketo. Kmalu zatem bodo šli v vesolje ljudje, obljublja Branson.
Fotografija: Na plovilu naj bi bilo šest potnikov in dva pilota. FOTO: Virgin Galactic
Odpri galerijo
Na plovilu naj bi bilo šest potnikov in dva pilota. FOTO: Virgin Galactic

Virgin Galactic milijarderja Richarda Bransona je le eno od podjetij, ki so vključena v novo vesoljsko tekmovanje, Britanec pa je zdaj oznanil, da odhod njegove družbe v vesolje še nikoli ni bil tako blizu. »V vesolju bi bili lahko že čez nekaj tednov, ne mesecev. Potem bom tudi jaz poletel tja čez nekaj mesecev, ne let,« je povedal Branson. »In kmalu zatem bomo v vesolje peljali še ljudi. Pred nami je nekaj zelo zelo vznemirljivih mesecev,« je še pristavil.

V začetku leta je povedal, da je njegov neposredni tekmec podjetje Blue Origin, za katerim stoji Amazonov šef Jeff Bezos. Obe družbi si želita kot prvi pripeljati turiste v vesolje, poleg tega je tukaj še SpaceX Elona Muska.

Devetletna zamuda

Branson v vesoljske polete investira od leta 2004, ko je osnoval podjetje, ki se ukvarja z vesoljskim turizmom: turiste bi popeljal na kratko pot v vesolje, nekaj minut bi preživeli v gravitaciji nič, in sicer na krovu ladje, ki bi se približala Karmanski liniji, ki velja za mejo med atmosfero in vesoljskim prostorom, okoli sto kilometrov visoko, ali jo prečila, potem pa se vrnili na Zemljo. Pot bi trajala poldrugo uro, največ dve. Za primerjavo: astronavti v Mednarodni vesoljski postaji gredo okoli 400 kilometrov nad Zemljo. Razvoj njegovih plovil so sicer pogosto spremljale izjemno optimistične najave, v katerih je podcenjeval čas, govoril, da so prvi poleti oddaljeni le 18 mesecev, a podjetju ni uspelo ujeti časovnega okvira. Milijarder je v začetku leta priznal, da se je s številnimi izjavami o poletih spravil v zadrego; obljubili so, da bodo prve turiste popeljali v vesolje leta 2009, a so polet mnogokrat prestavili, tudi zaradi usodnega testnega poleta s strmoglavljenjem leta 2014. Sam naj bi v vesolje poletel še pred aprilom letos. V zadnjih mesecih je prestal za to potrebno urjenje, prepričan je, da bo za svoj prvi polet pripravljen v nekaj mesecih.

Plovilo VSS Unity med letošnjim testnim poletom FOTO: Virgin Galactic
Plovilo VSS Unity med letošnjim testnim poletom FOTO: Virgin Galactic

Ko so ga vprašali, ali ga skrbi zaradi povpraševanja po vesoljskih poletih, za katere je treba kupiti vozovnico, je odvrnil: »Če bi bilo v sobi deset ljudi, bi se jih osem z veseljem odpravilo v vesolje, če bi si to lahko privoščili. Mislim, da je trg za ljudi, ki bi radi postali astronavti in šli v vesolje, velikanski. Mi pa moramo narediti kar največ vesoljskih plovil, kot jih lahko, da bomo lahko sledili povpraševanju.« Vstopnica pa niti najmanj ni poceni. Stane 250.000 dolarjev. Približno 800 ljudi je že plačalo, da bi si zagotovili sedež na plovilu, ki jih bo popeljalo v vesolje, pritisk, da bo Branson izpolnil obljubljeno, je velik. Da bi se cena v bližnji prihodnosti znižala, ni pričakovati, Branson pa upa, da bo sčasoma, v naslednjem desetletju, vendarle nižja, med 40.000 in 50.000 dolarji. Sodeč po lanskih ocenah bo v naslednjih treh desetletjih vesoljski trg vreden 2,7 trilijona dolarjev.
Mimogrede: Virgin Orbit, ki je del skupine Virgin, namerava decembra ali januarja v vesolje poslati majhne satelite. Tako, upa Branson, bodo ljudje po svetu bolje povezani.



Sir Richard Branson se je z visokoletečimi izjavami nekajkrat spravil v zadrego. FOTO: Guliver/Getty Images
Sir Richard Branson se je z visokoletečimi izjavami nekajkrat spravil v zadrego. FOTO: Guliver/Getty Images

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije