Znano, kje bi prvih 600 nabornikov služilo vojaški rok

Predlogu SDS o uvedbi naborništva le še načelna podpora Desus in SNS.
Fotografija: Skupno usposabljanje pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske in ameriške vojske. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Skupno usposabljanje pripadnikov Logistične brigade Slovenske vojske in ameriške vojske. FOTO: Jure Eržen, Delo

Predlog novele zakona o vojaški dolžnosti, s katero SDS predlaga ponovno uvedbo šestmesečnega obveznega služenja vojaškega roka, ima, kot kaže, slabo podporo. Da je predlog novele zakona o vojaški dolžnosti primeren za nadaljnjo obravnavo, so poleg predlagateljev ocenili le še v Desusu in SNS, ki skupaj štejejo 34 poslancev. Jutri na glasovanju bo jasno, ali bo novela zakona tudi končala svojo zakonodajno pot. Danes je predlog zakona na prvi obravnavi predstavil poslanec SDS Žan Mahnič.

Žan Mahnič. FOTO: Jure Eržen, Delo
Žan Mahnič. FOTO: Jure Eržen, Delo
»Trenutno imamo v Sloveniji štiri vojašnice, ki so primerne za to, da bi lahko državljanke in državljani služili vojaški rok, in sicer v Bohinjski Beli, Vipavi, Postojni in Novem mestu. Trenutne kapacitete, kar se tiče Bohinjske Bele, so okrog 140 pripadnikov, v Vipavi tudi 140 pripadnikov, v Postojni okoli 280 pripadnikov in v Novem mestu 130 pripadnikov. »V tem trenutku imamo kapacitet za 600 nabornikov, z možnostjo dodatnega vlaganja pa bi lahko prišli na številko 1280,« je povedal Mahnič.

Predlagatelji predvidevajo šest mesecev služenja v vojski in 12 mesecev za civilno služenje. Odvisno od študija pa bodo mladi služenje vojaškega roka opravili do 30. leta starosti.


Obvezno za fante, prostovoljno za dekleta


Naborniška vojska bo obvezna za fante in prostovoljno za dekleta, je pojasnil Mahnič. »Ponovna uvedba vojaške dolžnosti je zapisana tudi v koalicijski pogodbi. Res pa je, da je bil predlog zakona vložen, še preden je odstopila vlada Marjana Šarca. Nekatere zadeve se zagotovo še dajo popraviti in uskladiti, da lahko potem pridemo do izboljšanega predloga.«Mahnič je v imenu predlagateljev spomnil na kadrovske cilje, ki si jih je država zastavila ob izidu referenduma o vstopu Slovenije v zavezništvo Nato in ki so predvidevali 8000 pripadnikov stalne sestave SV, 2000 pripadnikov pogodbene rezerve in 15.000 pripadnikov prostovoljne rezerve. Poznejša doktrina o vojaški strateški rezervi je predvidela celo 25.000 pripadnikov strateške rezerve. In kje smo danes?, se je vprašal in pojasnil. »Od teh 25.000 jih imamo natanko nič, od 2000 pogodbene rezerve jih imamo okoli 800, od 8000 pripadnikov stalne sestave pa smo danes na številki približno 6300.«

Levica je v primeru uvedbe vojaškega roka napovedala referendum.

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije