Služenje obveznega vojaškega roka: najprej so ga ukinili, zdaj se grebejo, da bi ga spet uvedli

Leta 2012 je prav stranka SDS skupaj z NSi in SMS, pravi poslanec Bandelli, poskrbela za ukinitev vojaške obveznosti.
Fotografija: Janez Janša (levo) in Marko Bandelli. FOTO: Blaž Samec, Roman Šipić; montaža: S. N.
Odpri galerijo
Janez Janša (levo) in Marko Bandelli. FOTO: Blaž Samec, Roman Šipić; montaža: S. N.

»Imam en dokument tukaj, ki sem ga dobil – dajte me popraviti, če se slučajno motim. Za ukinitev vojaške obveznosti smo tu govorili, to je bilo 14. februarja 2002. Skupina 22 poslancev SDS, Nova Slovenija in SMS so to predlagali, kjer je potem na konferenci vse pojasnil predsednik SDS Janez Janša. Kaj je to morda kakšna druga SDS?« je dejal poslanec Marko Bandelli iz SAB, potem ko je v državnem zboru dobil besedo med razpravo o spremembi zakona, ki bi uvedel ponovno obvezno služenje vojaškega roka. 

Napada ni

»Jaz samo vprašam. Tukaj vidim, predlog za ukinitev tega, danes pa se grozno grebete, da bi spet uveljavili to zadevo. Tam je pa točno v zakonu pisalo, da bi ob predlogu vlade državni zbor ob povečanju nevarnosti napada na državo ponovno uvedel splošno vojaško obveznost. Jaz ne vidim nikjer, da smo napadeni. Lahko, da se motim. /.../ To je bil edini razlog, da bi lahko spet uvedli vojaški rok,« jih je opomnil.

Višje plače profesionalnim vojakom

»Glejte, mladina je zgrožena. Jaz ne vem, koliko ste vi dobili klicev takšnih in drugačnih. /.../ Da bi naborniki branili naše meje ... Potrebujemo profesionalno vojsko. Visoko tehničen kader. Moramo povišati plače tem ljudem. Zakaj je v vojski premalo ljudi? Ker so slabo plačani. Moramo pošteno plačati ljudi in ne navadne vojake, zaposliti moramo razvojni, strokovni sektor. Tu je naša vojska. Kaj hočemo mi z dvema milijonoma ljudi, kakšno vojsko, če ne strokovno? Da lahko pomaga in dela na tujem območju. Kot strokovnjaki. To je misija.« 

Glavnina je jokala

Bandelli se je spomnil še svojega služenja vojaškega roka: »Služil sem 18 mesecev v Italiji v mornarici na obalni straži. /.../ In ker sem tak tak tip človeka, sem odnesel nekaj dobrega od tega. Sem se navadil plovbe na odprtem morju in drugo. Marsikaj dobrega sem odnesel od tega, kar mi je prišlo prav v življenju, ampak /.../ glavnina je jokala, kako izgubljamo dneve, mesece, leto. Naj bo profesionalec profesionalec. To je moje osebno mišljenje. /.../ Če želimo ponovno to vojsko, gremo 20 let nazaj. To je popolnoma brez zveze,« je povedal, kaj si misli o ponovni uvedbi obveznega služenja vojaškega roka.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije