JAVNI POZIV

Zasavskim staršem je dovolj: to so napisali Janši, dobili globe po protestu

Oglasila se je tudi šolska ministrica.
Fotografija: V Zasavju zahtevajo, da se šole odprejo takoj. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V Zasavju zahtevajo, da se šole odprejo takoj. FOTO: Voranc Vogel

Po včerajšnjem protestu v Trbovljah in današnjem v Kopru, na katerih so starši in otroci zahtevali odprtje šol v Zasavski in Obalno-kraški regiji, so v Zasavju ustanovili tudi civilno iniciativo Zasavski starši za odprte in varne šole. V javnem pozivu so od premierja Janeza Janše zahtevali, da se takoj spet odprejo šole in vrtci.

Opozorili so, da so slovenske šole zaprte najdlje v Evropi, da šola ni le izobraževalna ustanova, temveč tudi prostor, »​ki ponuja socialni razvoj, je prevečkrat tudi priložnost za edini dnevni obrok, varno zavetje pred revščino ali psihičnim, fizični in spolnim nasiljem«. Poudarili so tudi problematiko šolanja na daljavo, na prekomerne obremenitve pedagoških delavcev. 
image_alt
Jeza narašča: protestirali so v Trbovljah, jutri v Kopru

»Navkljub javnozdravstvenim izzivom je zaprtje šol torej radikalen in zadnji ukrep, saj pod vprašaj postavlja psihofizično zdravje in razvoj celotne generacije in vzdržnost javnega izobraževalnega sistema. Da pa je zaprtje v času epidemije nepotrebno tudi v očeh epidemiološke stroke, da torej ne prinaša večjih negativnih učinkov na širjenje epidemije, pričajo tudi njene analize in pozivi,« so zapisali.



Opozorili so še, da Zasavska regija tradicionalno izstopa po negativni statistiki v številu brezposelnih, okoljski dotrajanosti, življenjem pod pragom revščine, duševnem zdravju, samomorih ... »Epidemija je do Zasavja neizprosna, saj neljube statistike in stiske merljivo poglablja. Neutemeljeni ukrepi dolgotrajnega zaprtja šol ter nejasna vladna komunikacija, njeno izključevanje strokovnih institucij in neupoštevanje njihovih smernic so za nas toliko bolj nesprejemljivi.«
image_alt
V Kopru doni: Odprite šole. Oglasil se je tudi Janša (FOTO in VIDEO)

Od Janše oziroma slovenske vlade so zahtevali tri stvari: da poskrbi za takojšnje varno in trajno odprtje šol in vrtcev v Zasavju (in drugih regijah, ne glede na stopnjo ogroženosti), da v proces sprejemanja odločitev o ukrepih za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom vključi predstavnike epidemiološke stroke in v delu, ki se neposredno nanaša na šolski sistem, tudi predstavnike staršev in pedagoških delavcev ter še, da izobraževalnim ustanovam prioritetno ponudi vso potrebno strokovno, finančno, kadrovsko ter infrastrukturno podporo in okrepitev za premagovanje posledic njihovega dolgotrajnega zaprtja.


 

Oglasila se je ministrica


Po današnjem protestnem shodu v Kopru se je oglasila tudi ministrica Simona Kustec in na twitterju zapisala: »Vsi si želimo, da se šole odprejo. Prva realnost ta hip pa je še vedno virus. Ta je žal še vedno med nami in zato le omejeno dovoli varno odprte šole.«



Premier Janša je sicer ob robu protestov na twitterju zapisal, da gre za »nerazumno in nevarno izkoriščanje otrok v politične namene v času epidemije« ter da se prav zaradi takih shodov stanje epidemije še vedno slabša.

Odzval se je prvak LMŠ Marjan Šarec in zatrdil, da Janša po nepotrebnem priliva olje na ogenj. »Starši do neke meje zmorejo, nato je enostavno preveč obremenitev. Vsem bi bilo lažje, če bi vlada vodila ustrezno komunikacijo. A za to je zdaj prepozno očitno. Poskušati razumeti drugega. To bi bilo na mestu.«





Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije