CEPILNI DNEVI

Vsak odmerek šteje: takšen je odziv na novo cepilno akcijo

Odziv je bil ponekod nadpovprečen, drugod pa običajen.
Fotografija: Cepilni dnevi. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Cepilni dnevi. FOTO: Blaž Samec

Po Sloveniji je v četrtek potekal prvi dan druge akcije Dnevi cepljenja, s katero si pristojni želijo dvigniti precepljenost prebivalstva proti covidu 19. Kot so za STA sporočili iz več cepilnih točk po državi, se je večina oseb na prvi dan akcije cepila s poživitvenim odmerkom cepiva. Odziv ljudi je bil ponekod nadpovprečen, drugod pa običajen.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so v četrtek cepili 225 oseb, kar je v običajnih okvirih, so sporočili za STA. S prvim odmerkom cepiva je bilo cepljenih 12 oseb, z drugim 49, s poživitvenim pa 164 oseb. Ob tem pojasnjujejo, da sta med cepljenimi z drugimi in s poživitvenimi odmerki dve tretjini takih, ki jih je UKC sam pozval na cepljenje, osebe pa so se pozivu odzvale.

image_alt
Ne boste verjeli, zakaj v teh dneh pacienti kličejo osebne zdravnike

Na vprašanje, ali so z odzivom zadovoljni, so poudarili, da šteje vsak cepljeni.

V mariborskem UKC pa so v četrtek skupaj cepili 217 oseb, od tega s prvim odmerkom devet oseb, z drugim 64, s poživitvenim pa 144. Odziv je približno enak kot ostale dni, so navedli.

Šteje vsak cepljeni

V Zdravstvenem domu (ZD) Ljubljana so na prvi dan akcije opravili 827 cepljenj proti covidu 19. Kot so pojasnili STA, je to največje število dnevno opravljenih cepljenj v zadnjih dveh tednih. S prvim odmerkom cepiva so cepili 28 odraslih in 65 otrok, starih od pet do 12 let. Z drugim odmerkom cepiva so cepili 100 odraslih in 77 otrok v navedeni starostni kategoriji. S poživitvenimi odmerki pa so cepili 557 odraslih.

S potekom akcije so zadovoljni, saj šteje vsak cepljeni, si pa želijo, da bi se danes čez dan in v soboto število cepljenj še povečalo.

image_alt
Prihajajo novi dnevi cepljenja: vsak odmerek šteje

Pomočnik direktorja ZD Maribor za zdravstveno nego Aleksander Jus je za STA navedel, da so prvi dan akcije opravili 619 cepljenj, kar je primerljivo s tednom poprej. S prvim odmerkom se je cepilo 50 oseb, z drugim 148, s tretjim pa 412.

»Na žalost bi morali biti rezultati, zlasti cepljenj s prvim odmerkom, bistveno višji, da bi lahko z optimizmom zrli naprej, da dosežemo kmalu čim višjo stopnjo precepljenosti,« je ob tem poudaril Jus. V primerjavi s cepilnimi dnevi v mesecu decembru so v četrtek namreč zabeležili 30 odstotkov manj opravljenih cepljenj.

V ZD Kranj so v četrtek skupaj cepili 764 oseb. To je dobra številka, so poudarili, a ob tem dodali, da je bilo 170 oseb na cepljenje že predhodno naročenih. Spomnili so, da se je v prejšnji akciji število cepljenih iz dneva v dan dvigalo, zato upajo, da bi se morda lahko enako zgodilo tudi tokrat. V tem primeru bi tako v soboto skupaj cepili prek tisoč oseb.

S prvim odmerkom cepiva se je pri njih cepilo 45 oseb, s poživitvenim pa 462. Cepili so tudi 10 otrok, starih od pet do 11 let, in 54 mladostnikov, starih od 12 do 18 let. Otroško cepljenje je bilo na voljo samo včeraj, ko je bila zagotovljena prisotnost pediatra. »Z obiskom smo zadovoljni, in čeprav se zdi skromno, nas še posebej veseli cepljenje 45 oseb s prvimi odmerki,« so dodali.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas