SPET DNEVI CEPLJENJA

Prihajajo novi dnevi cepljenja: vsak odmerek šteje

Novi dnevi cepljenja bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah.
Fotografija: V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno. FOTO: Voranc Vogel
Odpri galerijo
V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno. FOTO: Voranc Vogel

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob širjenju nove koronavirusne različice omikron napovedal nove dneve cepljenja z geslom Stopimo skupaj! Varno in zdravo naprej. Potekali bodo med četrtkom in soboto v zdravstvenih domovih in covidnih bolnišnicah. V treh dneh bodo vsi cepilni centri odprti od 8. do 20. ure, naročanje pa ne bo potrebno.

Cilj akcije je precepiti čim več ljudi s prvim, drugim ali tretjim odmerkom. »Vsakdo šteje in vsak odmerek zaščite šteje. Odločitev za cepljenje je odločitev za zdravje in za vrnitev v življenje, kot smo ga poznali pred marcem 2020,« je dejal Poklukar.

Preberite še: 

image_alt
Janez Poklukar napovedal spremembo, ki bo po žepu udarila samo nekatere

Akciji bodo na pomoč priskočili zasebniki, zobozdravniki, lokalne skupnosti, civilna zaščita in Rdeči križ Slovenije. Tokrat cepljenja v nočnem času ne bo, bo pa potekalo tudi s pomočjo mobilnih enot. Termini in lokacije bodo znani v prihodnjih dneh.

Cepljenje smiselno tudi za prebolevnike

Poklukar pravi, da v peti val vstopamo s »prenizko precepljenostjo, preobremenjenimi bolnišnicami in izčrpanim kadrom«. Nove cepilne dneve vpeljujejo, ker ne vedo, kaj bo družbi in zdravstvenemu sistemu prinesla nova koronavirusna različica omikron. Ker je zaradi hitrega širjenja nove različice v prihodnjih dneh pričakovati še večje povpraševanje po PCR-testiranju, potekajo dogovori za povečanje kapacitet. Več bo znano v prihodnjih dneh. Meni, da je cepljenje smiselno tudi za prebolevnike. 

Posvetovalna skupina za cepljenje pri NIJZ priporoča cepljenje osebam, ki so prebolele covid 19, en mesec do šest mesecev po preboleli bolezni. Če je bila oseba pred okužbo s koronavirusom polno cepljena, pa skupina prejem poživitvenega odmerka priporoča tri do šest mesecev po preboleli bolezni. Na sestanku prejšnjo sredo je po besedah Poklukarja izdala tudi priporočilo, da se polno cepljenim, ki covida 19 še niso preboleli, prejem poživitvenega odmerka priporoči po treh mesecih od osnovnega cepljenja. Skupina je pred tem cepljenje s poživitvenim odmerkom priporočala po šestih mesecih, prejem poživitvenega odmerka pa je bil sicer omogočen že po treh mesecih od polnega cepljenja.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije