V ŠOLAH DVA MENIJA?

Veganstvo v slovenske vrtce in šole? Ravnatelji so proti

Predlog, da bi morale šole po novem pripravljati dva menija, dviga prah.
Fotografija: Čas kosila v jedilnici Osnovne šole Koseze. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Čas kosila v jedilnici Osnovne šole Koseze. FOTO: Uroš Hočevar

Golobov strateški svet za prehrano razburja slovenske pediatre in tudi ravnatelje slovenskih osnovnih šol. V torek so sprejeli predlog, da bi od septembra dalje slovenske šole in vrtci otrokom ponujali dva jedilnika, poleg mesnega še takšnega, ki bi temeljil na pretežno rastlinski hrani.

Slovenski pediatri so se temu odločno uprli, prepričani so, da to za naše otroke ne bi bilo dobro, temveč celo škodljivo.

Tako kot pediatri so do stališča strateškega sveta kritični tudi ravnatelji osnovnih šol, ki smo jih vprašali za mnenje. »Ne, sem absolutno proti,« je na naše vprašanje, ali je tej ideji naklonjena, odgovorila ravnateljica Osnovne šole Majde Vrhovnik Mateja Urbančič Jelovšek. »Strinjam se s slovenskimi pediatri. Ali se strateški svet zaveda, da smo ena izmed redkih držav EU, ki otrokom omogoča kosilo? In to dobro kosilo za tako ceno, kot je.« S pediatri se strinja tudi Gregor Pečan, ravnatelj Osnovne šole Janka Modra in predsednik združenja ravnateljev in ravnateljic. 

image_alt
Tina Gaber v prostorih kabineta premierja Goloba: poglejte, kaj je počela (FOTO)

Ob dejstvu, da se mnoge slovenske osnovne šole soočajo s kadrovsko stisko v svojih kuhinjah, imajo mnoge tudi prostorske omejitve. »Naš razdeljevalni pult ne bi zmogel nositi dveh menijev, imamo premalo prostora. Poleg tega imamo 30 dietnih obrokov in že to zahteva veliko previdnost. Na kosilu imamo 450 otrok,« pravi Urbančič Jelovškova in na naše vprašanje, ali bi otroci sploh jedli kosilo, ki bi temeljilo na rastlinski prehrani, odgovorila, da dvomi. »Samo primer: kadar je sojin polpet, ga precej otrok zavrne.«

image_alt
Odločitev Golobove vlade razburja kmete: večina članov sveta je zagovornikov veganstva

Pečan še doda, da bi sprememba in uvedba dveh menijev prinesla poslabšanje standardov za vse, zato tej ideji ni naklonjen. Na vprašanje, ali bi otroci sploh jedli jedi, ki so pretežno rastlinskega izvora, pa odgovarja, da je to težko reči, saj že zdaj marsikdo ne je zdrave hrane. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije