STRATEŠKI SVET ZA PREHRANO

Odločitev Golobove vlade razburja kmete: večina članov sveta je zagovornikov veganstva

Predsednik KGZS opozarja, da je vlada izbrala napačno pot.
Fotografija: Vlada je imenovala člane sveta za prehrano. FOTO: Jure Eržen, Delo
Odpri galerijo
Vlada je imenovala člane sveta za prehrano. FOTO: Jure Eržen, Delo

Vlada Roberta Goloba je v začetku decembra ustanovila Strateški svet za prehrano, ki bo pripravljal predloge in strokovne usmeritve za predsednika vlade za posodobitev nacionalnih prehranskih smernic, so iz kabineta predsednika vlade sporočili po seji vlade. Kot so dodali, bodo smernice sledile sodobnim zdravstvenim spoznanjem in bodo v skladu s podnebnimi zavezami in s cilji trajnostnega razvoja.

Sestava članov strateškega sveta za prehrano pri predsedniku vlade pa še pred začetkom delovanja v strokovni javnosti sproža burne odzive. V skupini 15 ljudi, ki sestavljajo Strateški svet za prehrano, namreč ni nikogar od kmetov in nikogar iz živilske industrije, prav tako nikogar z biotehniške fakultete. Večina članov naj bi bila zagovornikov veganstva.

Bodo demonizirali slovensko živinorejo?

Roman Žveglič. FOTO: osebni arhiv
Roman Žveglič. FOTO: osebni arhiv
Do poteze vlade je kritičen tudi predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič. »Pričakoval bi, da se ustanovi svet, ki je uravnotežen, sestavljen iz strokovnjakov za prehrano in ki bo pripravil smernice za  kasnejšo implementacijo prehranskih smernic. Tukaj pa smo dobili občutek, da je predsednik vlade svet ustanovil zato, da bo potrdil svoje izjave v predvolilni kampanji o manjši porabi mesa. Narobe pot,« je pojasnil za naš portal.

Po besedah Žvegliča obstaja bojazen, da bo šlo za demonizacijo slovenske živinoreje in da bodo rezultati tega sveta podpora čezoceanski trgovini ter tovarnam, ki kemično obdelujejo rastlinske proizvode. »Le tako jih lahko ponujajo kot mesne nadomestke, zato bolj ogrožajo zdravje ljudi in obremenjujejo okolje.«

Kot opozarja predsednik KGZS, so člani sveta, ki niso predstavniki vlade, zagovorniki veganstva. To je po njegovih besedah razvidno iz njihovih funkcij in glavnih usmeritev na njihovem področju delovanja.

Kmete skrbi, kakšne bodo posledice

Žvegliča skrbijo tudi posledice, ki jih lahko prinesejo smernice novoustanovljenega sveta. »Nas bolj skrbi primarna pridelava v slovenskem kmetijstvu. V Sloveniji je kar 60 odstotkov kmetijskih površin trajnega travinja. Če želimo imeti obdelano in urejeno kulturno krajino, moramo imeti na teh območjih travojede živali. Posledice so lahko opuščanje živinoreje, kar pomeni zaraščanje površin, neurejenost kulturne krajine, upadanje zanimanja za turistično dejavnost ali povečan izvoz kakovostne živine v tujino.«

Ministrica: Svoja predstavnika bosta imela tudi kmetijski sektor in sektor živilstva

Po hudih protestih vseh pa je očitno ministrica za kmetijstvo Irena Šinko le spoznala, da bi bilo morda dobro, da bi bila katera od prej naštetih skupin vendarle zastopana. »Strateški svet za prehrano je posvetovalno telo predsednika vlade in predsednik vlade ima vsako pravico, da izbira člane tega strateškega sveta. Je pa to živ organ, ki se lahko spreminja kadar koli in v dogovoru s predsednikom vlade bosta imela svoja predstavnika tudi kmetijski sektor in sektor živilstva,« je dejala po poročanju 24ur.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije