MENDA NI PREDVOLILNO

V Zagorju raste most ljubezni

Na občini poudarjajo, da ne gre za predvolilne poteze. Postavitev mosta za pešce čez Medijo je le del projekta.
Fotografija: Nad Medijo bodo od prihodnjega meseca tudi v ključavnicah zaklenjene ljubezni. FOTO: ROMAN TURNŠEK
Odpri galerijo
Nad Medijo bodo od prihodnjega meseca tudi v ključavnicah zaklenjene ljubezni. FOTO: ROMAN TURNŠEK

ZAGORJE OB SAVI – V Zagorju ob Savi nastaja nova atrakcija. Most ljubezni se obeta čez Medijo z enega na drugi breg pri trgovskem centru Spar. Precej govorjenja, debat in ugibanja je bilo v zadnjih dneh o tem občinskem projektu.
 

Turistični vlakec


»Gre za deset let staro idejo o rekonstrukciji in izgradnji obvoznice v Zagorju z obnovo Kidričeve ceste. Postavitev mosta za pešce čez Medijo je le del projekta in torej ne gre le za most kot takšen. Urejeno bo širše območje, z vključitvijo tribun na bregu med Medijo in Kidričevo ter prostorom pod zemljo. Tribune so bile postavljene pred osmimi leti in večkrat smo dobili vprašanje, čemu služijo,« pravi prvi občinski mož Matjaž Švagan.
Med obema vhodoma v rove in pod tribunami bosta muzej, galerija, vozil bo tudi vlakec.
Med obema vhodoma v rove in pod tribunami bosta muzej, galerija, vozil bo tudi vlakec.

Ker je podzemni svet neločljivi del Zasavja zaradi premogovništva, bo lokacija urejena skladno s tem. »Pod temi tribunami je skladišče za obratovanje rudnika, ki zaradi opustitve rudarstva ne bo več služilo prvotnemu namenu. Na vsaki stani tribun je vhod v rov, ki se ju bo po načrtih medsebojno povezalo. S tem bi v povezavi dali življenje tudi tribunam,« doda. Povezava rovov je po njegovo smiselna ideja, saj se pod tribunami in zelenico skriva več sto kvadratnih metrov površine. Prostor, ki ne bo več služil prvotnemu namenu, načrtujejo urediti v muzej polpretekle zgodovine in galerijo. »V nadaljevanju je namreč tudi projekt v povezavi z razvojem turizma. Razmišljamo denimo o turističnem vlakcu, ki bi obiskovalce popeljal na oglede,« razlaga Švagan.
 

Evropska sredstva


Most ne bo samo praktičen, saj med Sparom in krožiščem ni nobene poti ali bližnjice čez Medijo, naokoli pa je pogosto zamudno in neprijetno v časovni stiski, veliki vročini ali slabem vremenu, ampak je tudi strogo namenski finančno. Sredstva zanj je občina pridobila iz namenskih evropskih sredstev, ki jih sme porabiti samo v ta namen, gre za približno 140 tisočakov. »Ne dvomim, da bodo kakšne kritike v smislu, da gre za predvolilne stvari, a ni tako, in jih zato v celoti zavračam. Sredstva so strogo namenska in se jih lahko porabi prav za dodeljen namen.
Matjaž Švagan
Matjaž Švagan

Nespametno bi bilo ne izkoristiti jih. Dolgoročno gledano je most potreben in praktičen. Poleg tega je tu nekoč most že bil,« pojasni Švagan.
Sicer pa so objekt, ki naj bi bil postavljen in odprt v novembru, most ljubezni poimenovali občani. Zakaj, se ne ve, občina ne nasprotuje. Prav nasprotno. Nanj bo, po zgledu tujine in Ljubljane, moč namestiti ključavnice zaljubljenih. Po izgradnji in vrsti bo vitke izvedbe, kovinske konstrukcije širine štiri metre in dolžine 11 metrov in s talnim ogrevanjem, tako da bo normalno prehoden tudi pozimi. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije