KAJ SE DOGAJA?

Šok za Ljubljančane: množično testiranje odpovedano

V zdravstvenem domu naj ne bi imeli ustreznih materialov.
Fotografija: Množično testiranje bi moralo potekati na Kodeljevem. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
Množično testiranje bi moralo potekati na Kodeljevem. FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Marsikaterega Ljubljančana, ki je želel preveriti, ali je pozitiven na novi koronavirus 19, je dopoldne presenetilo obvestilo ZD Ljubljana, da današnje množično testiranje odpade. Agencija za zdravila naj bi namreč ugotovila, da tam nimajo ustreznih materialov za jemanje brisa.

»Na osnovi začasne odločbe Javne agencije RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) prebivalce MOL obveščamo, da z današnjim dnem (7. 1. 2021) ne bomo mogli nadaljevati z množičnim testiranjem s hitrimi antigenskimi testi (HAGT), ki je planirano danes od 11. ure dalje v Športni dvorani Kodeljevo, saj ne razpolagamo z ustreznimi materiali za jemanje brisa na sars-cov-2,« so zapisali na spletni strani.

Kot še dodajajo pristojni v ZD Ljubljana, bodo lahko testiranje ponovno izvajali takoj, ko jim bo ministrstvo za zdravje ali ustrezna ustanova izdala dovoljenje ter priskrbela primerne brise za odvzem.

Problematična je zadevna paličica

Na omenjeni agenciji JAZMP pojasnjujejo, da izvajajo nadzor antigen SARS-Cov-2 testnega kompleta proizvajalca Shenzen Ultra-Diagnostic Biotec Co., Kitajska., ki ga je dobavilo podjetje Majbert Pharm.

V postopku nadzora je agencija ugotovila, da se v okviru testiranja, ki ga izvaja ZD Ljubljana, za odvzem nazofaringelanega brisa uporablja sterilna paličica neznanega proizvajalca in brez predpisanih oznak. Zato je izdala začasno odločbo, s katero prepoveduje njeno nadaljnjo uporabo. Poudarili so, da se prepoved nanaša zgolj na uporabo zadevne paličice.

 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije