PROJEKCIJA IJS

Slovenski strokovnjaki: prevladujejo uvožene okužbe, naraščajo tudi lokalne

Dvoma ni več: smo v četrtem valu.
Fotografija: Da se četrti val ne bi preveč razširil bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo, opozarja IJS. FOTO: Leon Vidic, Delo
Odpri galerijo
Da se četrti val ne bi preveč razširil bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo, opozarja IJS. FOTO: Leon Vidic, Delo

Nahajamo se na začetku četrtega vala epidemije in v obdobju, ko imajo glavno vlogo pri razvoju epidemije uvožene okužbe, v projekciji širjenja covida 19 v Sloveniji ocenjujejo na Inštitutu Jožef Stefan (IJS). V njihovi senci pa verjetno že narašča lokalno okuževanje, so še opozorili.

Da se četrti val ne bi preveč razširil, bi bilo dobro, da se vsaj vsi starejši od 40 let čim prej cepijo in s tem zaščitijo pred hujšim potekom bolezni, so še poudarili. »Epidemijo bomo ustavili in obvladovali ljudje s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem vseh in vsakega posebej. Modelske projekcije ne morejo ustaviti epidemije, lahko pa nam pomagajo razumeti, kako naša ravnanja vplivajo na širjenje virusa,« so zapisali.

Tedensko povprečje okuženih oseb je po podatkih IJS trenutno 58. Število dnevno pozitivnih oseb v starostni skupini nad 65 let predvidoma upada. Upada tudi zasedenost bolnišničnih kapacitet, raste pa dnevni sprejem v bolnišnice. Število dnevno potrjenih uvoženih okužb je 10.

Projekcija IJS. FOTO: IJS
Projekcija IJS. FOTO: IJS


»Uvožene okužbe so obravnavane, kot da bi nastale z lokalnim okuževanjem v Sloveniji. To je poimenovano tudi efektivno reprodukcijsko število in je dober kazalnik trenutne dinamike epidemije. Lokalno reprodukcijsko število pa je število oseb, ki jih v povprečju okuži posamezni okuženi v Sloveniji,« so pojasnili.

Efektivno reproduktivno število vseh pozitivnih testov je 1,05, kar pomeni, da epidemija narašča. Upadala bi, če bi bilo reprodukcijsko število manjše od 1. Število pozitivnih oseb, ki so se okužile v lokalnem okolju, pa je 0,77.

Ob tem so opozorili, da dejstvo, da je ta številka manjša od 1, za upadanje epidemije ne zadošča, saj okužbe tudi uvažamo. »Velja opozoriti, da širitev virusa v populaciji opazujemo s približno enotedenskim zamikom, kar predstavlja dobo od okužbe do rezultata testa,« so zapisali.

 

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas