KONJENIKI

Šentjernejski praznik s konji in kočijami

Več kot 40 prireditev se je v dobrih dveh tednih zvrstilo v občini. Konjeniki prišli tudi iz Hrvaške, Madžarske in Italije.
Fotografija: Kjer so članice Društva kmetic Šentjernej, je dobra volja. In dobra hrana, sploh sladice, brez šentjernejskih štrukeljcev pa takoin tako ne gre. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Kjer so članice Društva kmetic Šentjernej, je dobra volja. In dobra hrana, sploh sladice, brez šentjernejskih štrukeljcev pa takoin tako ne gre. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

ŠENTJERNEJ – Ko goduje sv. Jernej, to je 24. avgusta, je v občini Šentjernej velik praznik, saj je ta svetnik farni zavetnik. Pravzaprav krajani praznujejo kar več tednov, začno že kakšne tri tedne prej, in v tem času se je v krajih pod Gorjanci, ki so zaznamovani z vinsko trto, petelini, konji in ubranim petjem, zvrstilo več kot 40 prireditev, tako kulturnih kot zabavnih in športnih.

Na eni od kočij so se peljali dobro razpoloženi župnik Anton Trpin ter nagrajenki Betka Luštek in Elizabeta Kušljan Gegič. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Na eni od kočij so se peljali dobro razpoloženi župnik Anton Trpin ter nagrajenki Betka Luštek in Elizabeta Kušljan Gegič. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Za vsakega se je kaj našlo, najbolj pestro pa je bilo prav v soboto, ko je bilo živahno na tradicionalnem Jernejevem sejmu, kjer so med drugim kuhali županov golaž.
 

V kočiji tudi Marija Terezija


Največ ljudi se je zbralo popoldne na tradicionalni povorki, ki je bila letos zaznamovana s konji. Ne samo zato, ker Društvo šentjernejska konjenica letos praznuje 20 let delovanja, temveč tudi zato, ker so pripravili posebno prireditev Sto kočij v Šentjernej. V Šentjernej so povabili več kot sto kočij iz vse Slovenije in zamejstva z željo, da bi združili slovenske voznike kočij, jezdece in ljubitelje vpreg.

Dogodka so se udeležili tudi konjeniki iz Hrvaške, Italije in Madžarske. V Šentjernej se je pripeljalo natanko 105 kočij, od športnih, starodobnih do poročnih, vse pa so bile lepo okrašene, kot se za takšno srečanje spodobi. V eni sta se peljala celo avstrijska cesarica Marija Terezija in izumitelj ladijskega vijaka Josef Ressel, ki je svoj izum preizkušal na Krki, nedaleč od Šentjerneja, v Mršeči vasi.

Domača legenda, kovač Stanko Hosta FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Domača legenda, kovač Stanko Hosta FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Že dopoldne so kočijaži vozili po Šentjerneju obiskovalce, ki so si želeli promocijske vožnje, med njimi je bilo največ družin, popoldne pa se udeležili povorke. Med kočijami so bile tudi tro-, štiri-, pet- in šestvprege, ki so nadvse popestrile Jernejevo povorko, ki jo je z balkona nekdanje Majzljeve gostilne znova simpatično povezoval domači podžupan Janez Selak.

Dolgo procesijo številnih društev iz občine in sosednjih krajev je na koncu po svoje sooblikovalo še vreme. Najprej je bilo v daljavi slišati grmenje, potem je začelo rahlo deževati, pozneje pa se je ulilo kot iz škafa, tako da so morali tisti zadnji precej bolj hitro stopiti, pa so bili kljub temu mokri kot miši.
 

Podelili občinska priznanja


A kljub deževju se je zvečer zabava razvila pod šotorom, so pa že pred povorko v domačem Kulturnem centru Primoža Trubarja pripravili slavnostno sejo občinskega sveta, na kateri so nagradili najbolj zaslužne, saj občina premore obilico ljudi, na katere so lahko krajani upravičeno ponosni in ki s svojim delom v skupnosti dajejo pomemben pečat.

Prišli so tudi iz sosednje občine Kostanjevica na Krki, kostanjeviška Šelmarija seveda. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Prišli so tudi iz sosednje občine Kostanjevica na Krki, kostanjeviška Šelmarija seveda. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Nagrado občine je prejela Betka Luštek iz Gorenjega Vrhpolja za prizadevno prostovoljno delo na humanitarnem področju, že lani je dobila naziv Krkina prostovoljka leta. Med drugim je bila pobudnica dveh odmevnih dobrodelnih prireditev za svoja sokrajana, najprej za Silvo Zagorc, pred dnevi pa je skupaj s Turističnim društvom Vrhpolje in krajani pripravila igro za otroke, izkupiček so namenili Luki Cuglju, ki ga je pred nekaj leti, ko je bil star 13 let, doletela možganska krvavitev, ta mu je pustila hude posledice.

Spominsko plaketo je prejel Mešani pevski zbor Vlaste Tavčar za 40-letnico delovanja na kulturnem področju. Poleg predsednice Mojce Rebselj so plaketo prevzeli jubilanti Vera Slovenec, Fani Jakše in Franc Luzar. Spominsko plaketo občine je prejelo tudi Društvo Šentjernejska konjenica, ki šteje 47 članov in ga vodi Janez Kavšek. Župan Radko Luzar je podelil tudi županova priznanja, ki jih je letos namenil trem posameznikom in glasbeni skupini. To so Elizabeta Kušljan Gegič, vodja kulturnega programa v Kulturnem centru Primoža Trubarja, predsednik Društva upokojencev Šentjernej Marjan Bratkovič in ravnateljica Vrtca Čebelica Šentjernej Ana Srpčič.


Ansambel Frančič si je ob 25-letnici delovanja prislužil županovo priznanje za dosežke na področju narodno-zabavne glasbe, kulture in promocije šentjernejske občine. Priznanje so prevzeli Slavko Frančič skupaj z vnuki Žigo, Luko, Jako ter vnukinjo Tijo.
Še zadnja od številnih prireditev bo v petek zvečer, ko bo kino pod zvezdami. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije