UGOTOVITVE PREISKAVE

S salmonelo okuženih vse več Slovencev, najmlajši star komaj pet let

Velika verjetnost je, da so se okužili z uživanjem tatarskega biftka.
Fotografija: FOTO: Thinkstock
Odpri galerijo
FOTO: Thinkstock

Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje (Nijz) sporočila prve ugotovitve preiskave večjega števila okužb s salmonelo po Sloveniji. Kot smo poročali, so najprej o okužbah s salmonelo poročali iz Murske Sobote, po tem pa še z Raven na Koroškem in iz Celja. Danes so okužbe prijavili tudi v Ljubljani. Ker je tako število okužb – skupaj jih je bilo 19 – neobičajno za ta čas, so zadevo podrobno preiskali. 

Oboleli so bili stari od pet do 71 let, njihova povprečna starost je 21 let, med njimi je enak odstotek žensk in moških. Imeli so različne bolezenske znake, od driske do bruhanja, 11 od okuženih je potrebovalo bolnišnično oskrbo. Kot so sporočili, je večina bolnišnico že lahko zapustila, tam ostajata le še dva bolnika.

3D-ilustracija salmonele. FOTO: Urfinguss, Getty Images
3D-ilustracija salmonele. FOTO: Urfinguss, Getty Images
Epidemiologija z Nijz Sanja Vuzem je povedala, da so s preiskavo ugotovili, da primeri okužb med sabo niso povezani, torej da ne izvirajo iz na primer nekega skupnega druženja. Zaradi tega so predvidevali, da morajo imeti neki drugi vir, ki je širše dostopen ljudi. Kot so ugotovili, obstaja velika verjetnost, da so se okužbe zgodile zaradi uživanja tatarskega biftka, kupljenega v eni izmed trgovskih verig. Ob tem je poudarila, da so biftek jedle tudi druge osebe, ki pa niso zbolele oziroma niso potrebovale zdravniške oskrbe. Glede na potek dogodkov so se odločili za nadaljnjo gensko analizo, katere izsledki bodo znani v kratkem. Povedali so še, da je bilo okuženo meso v biftku uvoženo iz Španije.

Pri notranjem nadzoru so ugotovili, da je eno izmed trgovskih verig, ki je prodajala tatarski bifter, o okužbi obvestila že stranka. O tem so obvestili proizvajalca in poslali izdelek na preiskavo. Proizvajalci so rezultat dobili včeraj, v naslednjih dneh bodo potrditev dobili tudi pristojni na uradih.

Med preiskavo pa so našli še drug mogoč izvor salmonele, in sicer surovo raco. Prejeli so rezultate 12 vzorcev rac, v enem vzorcu je bila potrjena salmonela. Tudi za te vzorce bodo v okviru molekularnih preiskav poskušali ugotoviti, ali so bile race vzrok za izbruh salmonele po Sloveniji.

Epidemiologinja je poudarila, da okužba s salmonelo nima nekega dolgotrajnega tveganja za zdravje, tako da potrebe po večjem preplahu ni. 

Na Inšpektoratu za varno hrano so potrdili, da so zaradi okužb obravnavali tri trgovske verige in dva proizvajalca biftka in tako prišli do enega proizvajalca, pri katerem so ugotovili, da je prišlo do okužbe izdelka s salmonelo med pripravo izdelka, saj sta bili s salmonelo okuženi dve njegovi sestavini. Pri proizvajalcu so uvedli inšpekcijski nadzor, vendar neposredne povezave med različnimi okužbami in tem izdelkom še ne morejo potrditi. Na pregled so poslali vseh 29 zaposlenih pri proizvajalcu.

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije