ZARADI FILMA O HAMASOVEM NAPADU

Projekcija posnetkov napada Hamasa na drugi lokaciji, pred Mini teatrom propalestinski protestniki

Pri Levici so obsodili vabilo izraelskega veleposlaništva izbranim poslancem na predvajanje neobdelanih posnetkov napada Hamasa na Izrael 7. oktobra. V Mini teatru so bili deležni groženj. Projekcijo filma so pozneje odpovedali.
Fotografija: FOTO: Črt Piksi
Odpri galerijo
FOTO: Črt Piksi

Poslanka Levice Tatjana Greif je protestno izstopila iz parlamentarne skupine prijateljstva z Izraelom, so sporočili iz stranke. V pojasnilu je zapisala, da izstopa zaradi krvave morije v Gazi. 

Tatjana Greif.  FOTO: Vogel Voranc
Tatjana Greif.  FOTO: Vogel Voranc

image_alt
Hamas jo je držal v ujetništvu 54 dni, zdaj je dala intervju, ki je šokiral

»Kot posameznica in kot nosilka politične funkcije se počutim popolnoma nemočno, obupano in jezno ob masakru v Gazi pred očmi vsega sveta, ki ne stori ničesar,« je v izjavi zapisala poslanka in poudarila, da iz skupine izstopa iz protesta proti moriji v Gazi, ki jo je označila za gnusno genocidno dejanje.

Obsodba vabila izraelskega veleposlaništva poslancem na predvajanje neobdelanih posnetkov Hamasovega napada 

Še pred tem so pri Levici danes tudi obsodili vabilo izraelskega veleposlaništva izbranim poslancem na predvajanje neobdelanih posnetkov napada palestinskega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra, ki naj bi bila na sporedu danes v Judovskem kulturnem centru v Ljubljani. Kasneje so projekcijo filma odpovedali.

image_alt
Sveže narisana svastika v Ljubljani: »To ni Bližnji vzhod. To je Slovenija« (FOTO)

Vodja poslanske skupine stranke Matej T. Vatovec je v luči vabila na ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) in zunanjo ministrico Tanjo Fajon naslovil dopis s predlogom, da na zagovor pokličejo izraelskega veleposlanika in obsodijo tovrstne poskuse "propagandne kampanje" in »vmešavanja tuje države v demokratične procese v Sloveniji«.

Mini teater tarča groženj

Ob tem se je oglasil tudi direktor Judovskega kulturnega centra in direktor Mini teatra Robert Waltl. Trdi, da so bili po objavi novice, da je Mini teater veleposlaništvu države Izrael oddal dvorano za  predvajanje filma, tarča groženj, tudi nasilnih, in pozivov k bojkotu. 

»Danes se soočam z besom, zato ker bodo v naši dvorani predvajali film o tragediji civilistov 7. oktobra,« je zapisal Waltl. Kdor to tragedijo zanika, po njegovem mnenju ne pomaga Palestincem, »samo svoj moralni kompas usmerja v divjaštvo«.

image_alt
Propalestinski protesti po vsem svetu, številni udeleženci aretirani

»Čakamo le še na tisti del, da bo kdo uresničil grožnje in nas fizično napadel s ciljem ubijanja,« je dodal. Poudarja, da Mini teater ni oblikoval vsebine filma, oddali so le prostor. »Ne želimo, kot nam to mnogi pripisujejo, da se naše umetniške, kulturne in skupnostne aktivnosti enačijo z izraelsko politiko, ki je trenutno takšna, da ne dovoljuje kompromisov in premislekov o nastali situaciji

Projekcijo so odpovedali

Kasneje je Waltl sporočil, da je »današnja zaprta projekciji filma Veleposlaništva Izraela o zločinih Hamasa, 7. oktobra 2024 v Mini teatru, zaradi tehničnih težav odpovedana

Odpovedana projekcija posnetkov napada Hamasa na Izrael naj bi potekala na drugi lokaciji

Odpovedana projekcija posnetkov napada Hamasa na Izrael, ki naj bi bila danes v Mini Teatru, po neuradnih podatkih Televizije Slovenija poteka na alternativni lokaciji. Nasprotovanje dogodku v organizaciji izraelskega veleposlaništva je sicer pred ljubljanskim gledališčem okoli 18. ure izrazila skupina propalestinskih protestnikov.

Kot je v Dnevniku poročala TVS, so protestniki s transparenti nasprotovali predvajanju izraelskih videoposnetkov in zahtevali takojšnje premirje v Gazi, kjer Izrael zadnje tri mesece vodi vojaško ofenzivo, v kateri je bilo ubitih več kot 23.000 ljudi.

Vabilo na ogled posnetkov ni vmešavanje v notranje zadeve

Povabilo na ogled projekcije posnetkov napada palestinskega islamističnega gibanja Hamas na Izrael 7. oktobra lani ni vmešavanje v notranje zadeve Slovenije, je sporočil državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Vojko Volk. »Osnovni bonton nam nalaga, da se na povabila odzovemo in se dogodkov udeležimo ali pa udeležbo opravičimo,« je Volk zapisal v izjavi, ki jo je posredoval Urad vlade za komuniciranje (Ukom).

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije