V PRIPRAVLJENOSTI VEČ KOT TISOČ POLICISTOV

Propalestinski protesti po vsem svetu, številni udeleženci aretirani

Policija je v petek v Berlinu razgnala več nedovoljenih propalestinskih protestov, več kot sto protestnikov je bilo pred Brandenburškimi vrati tudi aretiranih.
Fotografija: Množične proteste danes pričakujejo tudi v Veliki Britaniji. FOTO: Tt News Agency Via Reuters
Odpri galerijo
Množične proteste danes pričakujejo tudi v Veliki Britaniji. FOTO: Tt News Agency Via Reuters

Protestniki so se danes začeli zbirati tudi v Londonu, kjer se jih je prejšnjo soboto zbralo več kot 100.000. Velik protest je danes napovedan še v Istanbulu.

V Berlinu sta bila v spopadih med protestniki in policisti po navedbah policije poškodovana dva policista. Policija je poleg shoda pred Brandenburškimi vrati razgnala tudi shod na Alexanderplatzu, ki se ga je udeležilo nekaj sto ljudi.

Berlinske oblasti so prepovedale večino propalestinskih zborovanj in protestov, saj naj bi predstavljali varnostno grožnjo, ker bi »lahko protestniki vzklikali protiizraelska ali antisemitska gesla«. Protesti, ki so jih oblasti odobrile, je policija podrobno spremljala.

Previden pristop do propalestinskih protestov podpira večina nemških politikov. Nekateri zagovorniki državljanskih pravic in tudi skupina judovskih umetnikov ter pisateljev pa so izrazili pomisleke, da bi lahko tovrstno omejevanje ogrožalo ustavne pravice.

Množične proteste danes pričakujejo tudi v Veliki Britaniji. Največ propalestinskih protestnikov naj bi se zbralo v Manchestru, Glasgowu in Londonu, kjer se je množica s slogani, kot je »Osvobodite Palestino, končajte izraelsko okupacijo«, danes popoldne začela zbirati ob reki Temzi.

image_alt
Komentar Lovra Kastelica: Kupčija

image_alt
Slovenski filozof poskrbel za škandal v dvorani: to je njegov govor, ki je razburil (VIDEO)

V pripravljenosti več kot tisoč policistov

Britanska notranja ministrica Suella Braverman je policijo sicer pozvala, naj presodi ali gre pri sloganu »Od reke do morja, Palestina bo svobodna« za »izražanje nasilnih namer po izbrisu Izraela z obličja sveta«.

Na londonskih ulicah je v pripravljenosti več kot tisoč policistov, kar je približno toliko kot prejšnjo soboto, ko je bilo aretiranih nekaj deset ljudi.

V petek zvečer so aretacije doletele tudi protestnike na glavni železniški postaji v New Yorku, kjer so proti izraelskemu bombardiranju Gaze protestirali večinoma judovski Newyorčani. Po navedbah newyorške policije je bilo aretiranih vsaj 200 ljudi, po podatkih organizatorjev pa jih je policija pridržala več kot 300.

Na družbenih omrežjih so zaokrožili posnetki aretiranih protestnikov v lisicah, ki so nosili majice z napisi, kot je »Ne v našem imenu«. Protest na glavni železniški postaji so sicer organizirali pripadniki skupine Judovski glas za mir, ki so sede zavzeli glavno dvorano na postaji.

Propalestinski protestniki se bodo danes zbrali tudi v Istanbulu. Protest, ki naj bi se ga po podatkih turških oblasti udeležilo več kot milijon ljudi, organizira Stranka za pravičnost in razvoj turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, ki je tudi pozval k udeležbi na protestu.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije