ORANŽNI ALARM

Divjanje vremena nad severom države, najhujše šele prihaja (FOTO)

Ob plohah in nevihtah lahko narastejo hudourniški vodotoki in manjše reke.
Fotografija: Del Slovenije so prekrili temni oblaki, ki ne prinašajo nič dobrega. FOTO: Zakaz86 Getty Images/istockphoto
Odpri galerijo
Del Slovenije so prekrili temni oblaki, ki ne prinašajo nič dobrega. FOTO: Zakaz86 Getty Images/istockphoto

Danes bo v južni Sloveniji po večini sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno. Na severozahodu so že dopoldne nastale nevihte, ki so se pomikale proti vzhodu. Agencija RS za okolje (Arso) je vključila najvišji alarm zaradi velike verjetnosti toče za dele države.



Območju osrednje in severne Ljubljanske kotline se je približevala zelo močna nevihta, ki se je zaradi ugodne smeri in jakosti splošnega vetra še okrepila. O večji toči so poročali iz okolice Škofje Loke in Laškega. Vreme je težave povzročalo tudi v prometu.



Po prvi nevihtni fronti, ki je prešla severni del države, vremonoslovci napovedujejo da se bodo danes še pojavljale krajevne nevihte, Najvišje dnevne temperature bodo danes od 29 do 34, na severozahodu okoli 27 stopinj Celzija. V severnem in severovzhodnem delu države se lahko v popoldanskih urah razvijejo močnejše nevihte, mogoče so supercelice, ki jih lahko spremljajo večja toča, močnejši vetrovni piš in siloviti nalivi. Nevihte bodo nastajale tudi drugod po državi.




Od druge polovice noči do nedelje zvečer bodo nevihte pogostejše, možna bodo krajevna neurja z močnimi nalivi, sunki vetra, ni izključen tudi pojav toče. 

V noči na nedeljo se bo tvoril večji sistem organiziranih neviht, ki bo prek Italije dosegel tudi Avstrijo in Slovenijo. Tukaj gre opozoriti predvsem na močnejši nevihtni piš oziroma veter, ki lahko preseže hitrost 100 kilometrov na uro. Prisotni bodo močnejši nalivi in lokalno tudi toča, napovedujejo na portalu Neurje.si. Za nedeljo je Arso prižgal oranžni, drugi najvišji alarm za celo državo.

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Mogoči bodo krajevno močnejši nalivi. Pihal bo nekoliko okrepljen jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 20, ob morju okoli 22, najvišje dnevne od 23 do 28, ob morju in na vzhodu še do 30 stopinj Celzija.

V ponedeljek bo sprva pretežno oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami. Popoldne se bo delno zjasnilo. Na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja, ponekod drugod pa severovzhodnik. V torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, sredi dneva in popoldne bodo predvsem v severni Sloveniji krajevne plohe in posamezne nevihte, napoveduje Arso.

image_alt
Groza, kaj prihaja nad nas: napovedana večja toča, tudi možnost nočnega tornada


image_alt
Brutalno! Ogrožen vročinski rekord, šlo naj bi do 50 stopinj Celzija



 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije