OHLADILO SE BO

Pripravite se, sneg prihaja v nižine: po 20 letih končno bel božič?

Živo srebro bi se lahko spustilo celo do –16 stopinj Celzija.
Fotografija: Temperature bodo zimske, ponekod močno pod lediščem. FOTO: Marianvejcik/Getty Images
Odpri galerijo
Temperature bodo zimske, ponekod močno pod lediščem. FOTO: Marianvejcik/Getty Images

Gorski svet je že lepo prekrit z belo zimsko odejo, koča na Kredarici je vkopana v skoraj meter in pol debelo plast snega, a po nižinah zime še niti zaduhali nismo. Namesto na snežinke smo se že skoraj navadili na dežne kaplje, sivino in blatne čevlje. A čeprav bomo tudi danes po večini Slovenije naokoli še vedno hodili z dežniki, si vendar lahko že pripravite rokavice, kapo in predvsem debela in topla zimska oblačila.

Tudi prestolnica lahko pričakuje sneg. FOTO: Jure Eržen
Tudi prestolnica lahko pričakuje sneg. FOTO: Jure Eržen

V prihodnjih dneh zima namreč ne bo le potrkala na vrata, temveč bo že v nedeljo prišla s prvo snežno pošiljko tudi v nižje kraje, z njo pa v ponedeljek tudi pravi zimski hlad. Ponekod celo polarni mraz, s temperaturami tja do 16 stopinj pod ničlo. Tako ekstremne temperature, ki bodo segle do kosti, lahko na začetku prihodnjega tedna sicer pričakujejo kvečjemu prebivalci posameznih krajev severozahodne in severovzhodne Slovenije, večinsko se bodo jutranje temperature namreč vrtele med –5 in –10 stopinjami, vseeno pa bomo lahko dejali, da je končno prišla babica zima.

Stisnilo bo

»V prihajajočem tednu nas čaka razmeroma zimsko vreme,« pravi meteorolog Branko Gregorčič. Kajti čeprav je današnji dan še vedno moker in lahko danes pričakujemo krepitev padavin, bo hkrati živo srebro padalo, s tem pa se bo iz visoko- in sredogorja začela snežna meja pomikati vse nižje. In že zvečer ali v noči na nedeljo lahko tudi po nižinah in v dolinah pričakujemo prve snežinke.

Koliko snega bo zapadlo, je sicer nemogoče napovedati, pričakovani razpon je po Gregorčičevih besedah lahko precej velik, vse od nič pa tja do 20 centimetrov, »najverjetneje pa ga bo padlo nekje med pet in deset centimetri po nižinah, v višjih predelih pa okoli dvajset«. Pri tem je še razložil, da je to precej odvisno od tega, ali se bo ciklon iznad srednjega Jadrana pomaknil bolj proti severu, saj bi s tem dobili več padavin in več snega.

Nedeljsko jutro še ne bo pretirano mrzlo. Nato pa bo v ponedeljek zjutraj in še nekoliko bolj v torek stisnilo in zmrazilo, lahko vse do kosti. Po nekoliko bolj dolgoročnih modelskih napovedih se lahko temperature na severozahodu v torek spustijo tudi na 16 stopinj pod ledišče! »A večinoma lahko ob jutrih v prvi polovici tedna pričakujemo temperature med –5 in –10, čez dan pa se bodo vrtele okoli ničle.« Zaradi teh zimskih temperatur bi se lahko novozapadli sneg marsikje obdržal več dni. »Kjer ga bo zapadlo vsaj pet centimetrov, bo verjetno obležal.« Morebiti tudi v Ljubljani.

Dolgoročnejših napovedi pri Arsu sicer ne želijo postreči, vreme je namreč preveč negotovo in nestanovitno. Vseeno nam je Gregorčič namignil, da nam upanja, da bi po skoraj 20 letih vendar spet dočakali bel božič, še ni treba izgubiti. »Mraz bo proti koncu naslednjega tedna nekoliko popuščal, a znakov kakšne odjuge za zdaj ni. Morda, ampak res le morda bomo končno dočakali bel božič. A za resno napoved je to vendar še predaleč.« 

Vremenoslovec pravi, da upanje za bele praznike ostaja. FOTO: Thierry Roge/Reuters
Vremenoslovec pravi, da upanje za bele praznike ostaja. FOTO: Thierry Roge/Reuters

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije