IMENOVANJE

Policija dobila novo genaralno direktorico

Nasledila bo Simona Veličkega.
Fotografija: Tatjana Bobnar je bila doslej namestnica generalnega direktorja policije. FOTO: Policija
Odpri galerijo
Tatjana Bobnar je bila doslej namestnica generalnega direktorja policije. FOTO: Policija

LJUBLJANA – Vlada je na dopisni seji Tatjano Bobnar imenovala za novo generalno direktorico policije za dobo petih let z možnostjo ponovnega imenovanja, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Mandat nastopi v sredo, ko bo na policijski akademiji v Tacnu tudi slovesnost. Vlada je sprejela tudi sklep, da se Bobnarjeva z dnem imenovanja na položaj generalne direktorice policije imenuje v naziv glavna policijska svetnica. Ena njenih prvih nalog bo imenovanje direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), saj se sedanjemu direktorju Darku Majheniču izteče mandat.

Po javnem natečaju za položaj generalnega direktorja policije na ministrstvu za notranje zadeve je posebna natečajna komisija izvedla postopek ugotavljanja strokovne usposobljenosti in primernosti kandidatov za ta položaj ter ugotovila, da je Bobnarjeva primerna kandidatka za položaj generalne direktorice policije. Minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar je nato vladi posredoval predlog za imenovanje Bobnarjeve.
Tatjana Bobnar. FOTO: Aleš Černivec, Delo
Tatjana Bobnar. FOTO: Aleš Černivec, Delo

Pred dobrima dvema mesecema, 4. oktobra, je vlada razrešila takratnega generalnega direktorja policije Simona Veličkega. Za vršilko dolžnosti so imenovali Bobnarjevo, ki je bila dotlej namestnica Veličkega. Razrešitev generalnega direktorja policije je vladi predlagal minister za notranje zadeve Poklukar. Ta sicer javno ni pojasnil, zakaj se je odločil za zamenjavo Veličkega, neuradno pa je bilo slišati, da gre za nekompatibilnost med njima.

Po imenovanju Alenke Ermenc na vrh vojske bo ženska roka tako vodila tudi policijo. Predsednik vlade Marjan Šarec je v intervjuju za STA povedal: »Moje osebno mnenje je, da je izjemno sposobna, da je, kolikor sem jo imel priložnost spoznati, izjemno sistematična in zna tudi dati povelje, kar je v hierarhični organizaciji, kot sta policija in vojska, pomembno.«

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije