KAJ SE NAM OBETA?

Poglejte, kaj je Golob obljubil pri Štefančiču - to bo vlada naredila najprej

Slavoj Žižek je desničarske politike označil za paranoične histerike.
Fotografija: Robert Golob in Marcel Štefančič. FOTO: Zaslonski posnetek
Odpri galerijo
Robert Golob in Marcel Štefančič. FOTO: Zaslonski posnetek

Bodoči slovenski premier Robert Golob je bil prvi gost pri Marcelu Štefančiču, ki je danes svojo oddajo Studio City vodil v Mladinskem gledališču. Štefančič je Goloba vprašal, kaj bodo najprej naredili, ko prevzamejo oblast, in Golob je napovedal, da bo med prvimi sprejetimi ukrepi nov zakon o RTVS in pa depolitizacije policije. Obljublja, da bodo vrnili strokovne kadre na vodilna mesta in da bo strokovnost postala najpomembnejši kriterij za zaposlovanje. Na neposredno vprašanje o Ukomu je povedal: »Ni nevarnosti, da bi Ukom ostal v teh rokah.«

O epidemioloških ukrepih

Golob obljublja, da bomo poletje preživeli po švedskem modelu, ker imamo po njegovem mnenju vsi dovolj omejitev in restrikcij. Vlada ima tudi namen vse kazni, ki so bile izrečene med protesti, preklicati, tudi tiste, ki so bile že plačane. 

Veliko obljub

»Spremenili bomo način dela, prislužiti si moramo nazaj spoštovanje javnosti,« je prepričan Golob, ki je v oddaji obljubil veliko tega, kar smo že slišali, povedal pa tudi, da je njihov jasen cilj, da se naredi močna levosredinska stranka, ki bo združevala vse stranke, ki tja sodijo. Tako SAB kot LMŠ bosta sodelovala v vladi, napoveduje Golob, saj imajo namen zmagati tudi na lokalnih volitvah, to pa je mogoče le skupaj. Menda to ne dela zaradi občutka krivde, ker sta se ti dve stranki žrtvovali za skupni namen.

Golob napoveduje tudi davčno razbremenitev za mlade, predvsem za tiste, ki bodo želeli rešiti stanovanjski problem. Meni, da je možno, da bo več udeležbe delavcev pri zaslužku podjetij, če država stimulira podjetja, da to počnejo. Meni, da je možen nekakšen sredinski kapitalizem znotraj obstoječega ekonomskega sistema.

Ne eden, ampak osem vodij poslanske skupine

Gibanje Svoboda je dobilo rekordnih 41 poslancev, zato bi bilo zelo težko enemu vodji, zato bodo uvedli osem vodij poslanske skupine, ki bo vsak odgovoren za svojo skupino poslancev. Golob je potrdil tudi razdelitev ministrstva za šolstvo na dva ministrstva ter združitev ministrstva za okolje in energetiko.

Žižek o Golobu in slovenskih desnih politikih

Štefančičev drugi gost je bil najbolj znan slovenski filozof Slavoj Žižek. Ta je Robertu Golobu zaželel, da bi razvil svojo avtoritarno plat, ki jo čuti za njegovih nasmehom in besedami o povezovanju. V isti sapi pa še povedal, da slovenski desničarski politiki niso pravi avtoritarci, ampak paranoični histeriki. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije